Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Indragna bussturer upprör

Nattpendlare och festsugna Svedalabor har fått det svårare att ta sig hem nattetid på helgen då Skånetrafiken har beslutat att dra in flera av turerna till Svedala. Något som upprör både kommunen och invånarna.

Indragna nattbussar mellan Malmö och Svedala upprör.Bild: Foto: Erika Berglund
Tidigare har det gått att välja mellan flera bussar och tåg på helgkvällarna. Sammanlagt försvinner tre bussturer vilket gör att den sista bussen från Malmö till Svedala numera avgår klockan 23.40, mot tidigare 02.40.
Efter midnatt blir det att åka tåg. 01.08 går sista tåget mot Svedala.
Många kommuninvånare har reagerat stark och hört av sig till både Skånetrafiken och Svedala kommun. Anledningen till de indragna turerna är enligt Skånetrafiken bristande ekonomi. Besparingar måste göras och statistik visar att just nattlinjerna är de som används minst. Att det dessutom går tåg är ytterligare en anledning till det minskade antalet bussar.
Från Svedala kommuns sida är man mycket kritisk till hur indragningarna har skett. Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) önskar att det redan från början funnits en bättre dialog med Skånetrafiken.
I torsdags träffades kommunen och Skånetrafiken för ett möte.
– Vi hade en bra dialog med Skånetrafiken om neddragningarna och hur de tänker i ärendet. Vi kommer nu att lämna in en protestskrivelse till kollektivtrafikstyrelsen där vi påpekar vår oro för vilka konsekvenser detta får för Svedala, säger Linda Allansson Wester.
En stor oro som både boende och kommunen delar är säkerheten på natten. Att framför allt ungdomar ska behöva gå längre sträckor från tågstationen och hem ses som ett problem.
– Nu när man åker hem sent från Malmö måste man ta tåget och tåget stannar bara på ett ställe. Bussarna stannade på flera ställen i Svedala vilket var en säkerhet för de som åkte på natten, säger Sandra Blad, boende i Svedala.
Kommunstyrelsen har sammanträde den 24 september och då kommer ytterligare en skrivelse till kollektivtrafiknämnden att skickas in.
Gå till toppen