Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tänderna avslöjar uppväxtplats

Kanske en dansk, en västgöte och en Österlenbo. Och sju från sydvästskåne. 
Isotopanalyser kan avslöja var forntidens Uppåkrabor kommer ifrån.

”Vi kan se att en del av människorna inte kom från Uppåkra utan från platser med annan berggrund.”Ola Magnell, osteolog på Riksantikvarieämbetet.Bild: Foto: Privat
Berggrunden har en varierande kemisk sammansättning i olika områden. Därför får människor och djur som under en längre tid ätit lokalt producerad mat från en trakt en annan strontiumhalt än den som kommer från ett område med annan berggrund.
I sommar har halten av strontiumisotoper i tänder från tio människor, fjorton nötkreatur och sex svin från Uppåkra analyserats.
– Vi kan se att en del av människorna inte kom från Uppåkra utan från platser med annan berggrund, säger Ola Magnell, osteolog på Riksantikvarieämbetet.
Analyserna är ännu ett relativt trubbigt verktyg. Svaret kan placera en människa eller ett djur inom en större eller mindre region. En exakt placering är svårare. Målet är att ta fram förfinade analysmöjligheter.
Tre av de analyserade personerna kommer från andra trakter än Uppåkra. En från ett område söder om Skåne – kanske Danmark, en är från antingen Österlen eller nordvästra Skåne och ytterligare en har ursprung i en geologisk zon som sträcker sig från norra Skåne och upp över Västergötland och Värmland.
– Problemet är att vissa typer av berggrund återfinns på flera ställen. Det är svårt att specifikt peka ut ett visst område, säger Ola Magnell.
Han hade inte blivit förvånad över om tänder och ben även visat sig ha ursprung i exempelvis dagens Tyskland, Polen eller Baltikum.
– Det hade varit förväntat i och med att man gjort så många fynd i Uppåkra som visar på kontakter ned mot Europa.
När det gäller nötkreaturen visar resultaten att en del kommer från andra trakter i Skåne. Kusten vid Trelleborg är ett exempel. Svinen hade däremot levt sina liv i Uppåkra.
– Det är ungefär vad vi hade förväntat oss. Det ser ut som det gör i en stad där man för in boskap från omlandet för slakt.
Gå till toppen