Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Stora kostnader för dokumentet

Staffanstorps inriktningsdokument om framtidens skola ska i höst omarbetas efter kritik från lärare och utbildningsminister Jan Björklund. Arbetet med skolplaneringen har under våren kostat kommunen stora summor i konsultarvoden.

”Jag har bara fungerat som bollplank”, säger framtidsanalytiken Troed Troedson som räknar med att få betalt för sina insatser trots att skoldokumentet nu ska omarbetas.Bild: Foto: Privat
Framtidsanalytikern Troed Troedson från Eslöv var i våras flitigt involverad i arbetet som ledde fram till det utskällda inriktningsdokumentet för framtidens skola i Staffanstorp.
För sina insatser har hans företag Paradigmmäklarna debiterat kommunen sammanlagt 202 500 kronor, inklusive moms. Av de tre fakturorna framgår följande:
Fyra möten har kostat kommunen 40 000 kronor.
Två föreläsningar debiterades till 60 000 kronor.
Ett seminarium med barn- och ungdomsnämnden den 21 maj kostade 30 000 kronor.
En post kallad ”utveckling av konceptskola” uppgår till 16 000 kronor. Lika mycket debiterades för ”framtagning av styrdokument; Framtidens skola”.
Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Nino Vidovic (M) är konsultkostnaderna för det omdiskuterade inriktningsdokumentet ”bara” 16 000 kronor.
– Resten ligger under kommunstyrelsen och ingår i kommunens stora arbete om planering av skolans framtida lokaler. Det är inga kostnader som jag har kännedom om.
Troed Troedson vill inte kommentera vilket avtryck hans insatser gjort i det omdiskuterade skoldokumentet.
– Jag diskuterar aldrig min insats med någon annan än kunden. Det gör nog ingen konsult. Det vore oetiskt. Ni får ställa dessa frågor till Staffanstorps kommun, inte till mig.
Han vill heller inte uttala sig om utbildningsminister Jan Björklunds fräna kritik, som fick kommunens moderata ledning att i förra veckan dra tillbaka dokumentet för omarbetning.
– Det är inte mitt dokument. Jag har bara fungerat som bollplank, ett av många, säger Troed Troedson.
Han har arbetat som framtidsanalytiker i femton år och har haft många uppdrag som gällt skolans organisation i kommunerna.
– Det är nog lättare att hitta kommuner jag inte haft uppdrag i, säger han.
Han räknar med att kunna behålla sina arvoden, även om dokumentet nu ska omarbetas.
– Vi är ingen lobbyfirma, som lovar att få igenom politiska beslut. Jag bara levererar föreläsningar och analys.
Staffanstorps kommun tänker inte anlita Troed Troedson eller andra konsulter när inriktningsdokumentet nu ska omarbetas.
– Det kommer vi att sköta helt internt. Men Troed Troedson har gjort stor nytta för oss som tankeväckare, säger Nino Vidovic (M).

Missnöje i lärarkåren

Staffanstorps barn- och utbildningsnämnd, Bun, klubbar i juni inriktningsdokument ”Framtidens skola och framtidens miljöer för lärande”.
Under sommaren läggs dokumentet ut på Staffanstorps kommuns hemsida. Missnöjet jäser i lärarkåren.
Kritiken ökar ytterligare när tidningen Skolvärlden och Sydsvenskan tar upp debatten, och kulminerar när utbildningsminister Jan Björklund (FP) går till attack.
I fredags meddelade Buns ordförande Nino Vidovic (M) att dokumentet ska omarbetas.
Sydsvenskan, lördag 8 september 2011.
Gå till toppen