Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SVT: Etiopien fejkade bevis

Redan när Johan Persson och Martin Schibbye greps i juli 2011 framstod den film, som sades visa händelsen som fejkad. Filmen användes i rättegången som bevis.

Nu visar råfilm från inspelningen, som Sveriges Television kommit över, hur påstådda ONLF-soldater låtsas bli jagade, flinar och hoppar när de "grips" av armén.

Martin Schibbye och Johan Persson under inspelningarna efter att de gripits i Ogaden-provinsen. Här syns de i ett råklipp som smugglats ut ur Etiopien och som SVT nu visar.Bild: Videostillbild: SVT.se
– De var bara skådespelare och hade aldrig ens träffat Martin Schibbye och Johan Persson, säger Abdulahi Hussein, som lämnat materialet till SVT.
Han var förut offentliganställd i Ogaden.
Ett lik skulle visa att ONLF-män dödats i räden, men liket är enligt SVT:s källor gammalt.
– Militären höll Johan och Martin kvar i djungeln i flera dagar. Anledningen till det var att man skulle få tid att spela in filmen, säger Hussein.
Gå till toppen