Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”En lektion i förnedring”

I måndags, när det avslöjades att journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye eventuellt skulle släppas fria från det etiopiska fängelset, tänkte jag på när Dawit Isaak frigavs i november 2005. Kort därefter påstod den eritreanska regimen att Dawit bara hade fått permission. Han fängslades på nytt och har nu suttit inlåst utan rättegång i sammanlagt elva år. Diktaturen ville inte tappa ansiktet.
Johan Persson och Martin Schibbye intervjuas i etiopisk tv efter frigivningen i måndags.Foto: ETVBild: ETV
Johan Persson och Martin Schibbye behövde dock inte dela Dawits tragiska öde, de är äntligen fria efter fjorton månader. Under måndagen spreds en propagandaintervju från etiopisk tv där journalistduon upprepade gånger bad om ursäkt för att de tagit sig in i Etiopien olagligt.
Intervjun är en plågsam lektion i förnedring. Persson och Schibbye tvingas tacka regimen som fängslat dem – för att de försökt utföra sitt arbete.
Utrikesminister Carl Bildt skriver nu utförligt på sin blogg om hur Sverige har hanterat fallet. Stoltheten är stor. Resultatet ska givetvis applåderas, men frågan är om det hade behövt ta så lång tid. Bildts kommentarer förra året, där Persson och Schibbye beskrevs som turister som gjort något olagligt, vittnar inte heller om någon större respekt för journalistyrket. Det är ingen slump att Bildt föredrar att kommunicera via sin blogg.
Det är också höjden av ironi att Carl Bildt skriver: ”Snart är Martin och Johan hemma i Sverige för att förenas med sina anhöriga och berätta sin historia. Det har vi all anledning att vara tacksamma för.” Frågan är hur glad utrikesministern kommer att vara när Persson och Schibbye ger sin version, långt bort från den etiopiska censuren.
Anledningen till att de befann sig i landet var att granska oljebolaget Lundins affärer i Ogadenprovinsen i Etiopien.
I Kerstin Lundells hyllade reportagebok ”Affärer i blod och olja” från 2010 framgår det tydligt att Lundin Petroleum vägrar svara på frågor om sin verksamhet i Sudan och Etiopien. Carl Bildt, som tidigare satt i Lundins styrelse, har också varit tyst. Kerstin Lundell radar upp frågor som kräver svar: ”Jag kan inte se någon möjlighet att Lundin Petroleums anställda på plats i Ogaden inte skulle förstå att de skyddas av etiopisk militär och att militären är en förutsättning för att de ska kunna utföra sitt arbete. Och att etiopisk militär begår brott mot mänskligheten […] det framgår av Human Rights Watchs rapport Collecitive Punishment om våldtäkter, tortyr och brända byar.”
Problemen kring oljeföretagen i östra Afrika upphör inte bara för att de två svenska journalisterna är hemma. Men fängslandet av Johan Persson och Martin Schibbye var en tydlig signal från Etiopien: snoka inte vidare i den här frågan, det kan gå illa.
Som utrikesminister torde det vara obligatoriskt för Carl Bildt att ställa upp på en kritisk intervju om vad han visste under sin tid i styrelsen. Persson och Schibbye vill nog gärna bidra med ett antal frågor.
Rakel Chukri
Sydsvenskans kulturchef
Sydsvenskans kulturchef
Gå till toppen