Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lämnades på spåret

I stället för att hjälpa en man som låg medvetslös på tunnelbanespåret valde en förbipasserande att råna honom, visar övervakningsbilder som polisen nu släpper. Efter några minuter kom tåget och körde över mannen.

– Det här handlar om en hänsynslöshet som man sällan ser, säger Peter Brottman, biträdande stationsbefäl vid Söderortspolisen till Aftonbladet.
Hela händelsen, som inträffade under natten till söndag, fångades av övervakningskameror på tunnelbanestationens perrong och visas i kväll i TV 3-programmet Efterlyst i hopp om att rånaren ska identifieras. Utredningen av händelsen har precis påbörjats. Det polisen har kunnat se på övervakningsfilmerna är att två personer går av samma tåg vid Sandsborg i södra Stockholm strax efter klockan tre i söndags natt.
– De ene är märkbart berusad och han följs av en annan man som verkar nykter. Den nyktre mannen "är på" den berusade, vi vet inte om han försöker muddra honom eller vad han gör, säger Dan Östman.
Den berusade mannen sätter sig på en bänk, reser sig, går längs perrongen och faller ner på spåret.
– Mannen som varit på honom kommer efter, hoppar ner på spåret, hoppar upp och går ut genom spärren.
Utifrån det bildmaterial som finns har polisen rubricerat brottet som grov stöld.
– Vi rubricerar det som grov stöld eftersom rån förutsätter att gärningsmannen hotat eller försatt personen i vanmakt och inget av det har vi sett hittills. Den personen som var berusad hade ju försatt sig själv i vanmakt genom att dricka sig berusad, säger Dan Östman, polisinspektör vid Söderortspolisen.
Att gärningsmannen inte försökt hjälpa personen på spåret och inte heller larmat kan han inte åtalas för.
– För vanliga människor finns det ingen lagstadgad skyldighet att ingripa, säger han.
Kristdemokraterna har länge drivit kravet om införande av vad de kallar en civilkuragelag, som skulle göra alla skyldiga att ingripa när en människa befinner sig i nöd, och alltså göra det straffbart att inte ingripa.
– Det är fruktansvärt. Det skulle behövas något mer än att han bara kan dömas för grov stöld. Vad jag kan se är det här ett sånt fall där man känner att det är ett typexempel där man borde kunna dömas för brott mot civilkuragelagen, säger KD:s rättspolitiska talesperson Caroline Szyber.
KD fick till stånd en utredning, som bemöttes många kritiska remissvar.
– Utredningen ligger nu på justitiedepartementet och är väl inte riktigt prioriterad, säger Caroline Szyber.
KD har inte gett upp och fortsätter att driva på för att få till lagstiftning på området.
– Så sent som i budgetförhandlingarna har vi tagit upp frågan och varje gång inför regeringsförklaringen. Vi driver frågan hårt när tillfälle ges, säger Caroline Szyber.
Gå till toppen