Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Livet i Peking blev snabbtvardag

Beslutet var gemensamt och gick snabbt. Bara några veckor efter att familjen Hedelin-Björse från Lund bestämt sig för att flytta till Kina lyfte flyget. Efter ett halvår känner sig elvaåriga Hedvig som hemma i Peking.

När Maria Hedelin-Björse sökte och erbjöds tjänsten som rektor för Svenska skolan i Peking blev drömmen om att arbeta utomlands verklighet. Efter intervjuer och ett kort besök på plats tog det bara några veckor mellan undertecknat anställningskontrakt och flytt.
– Vi hann inte tänka så mycket innan flytten. Men en utlandsflytt är nog alltid ett socialt vågspel, säger maken Jonatan Björse.
– Nej, inte ett vågspel, men en utmaning. Men vi visste redan innan att det skulle gå smidigt för Hedvig, som har lätt att anpassa sig och att få kompisar, säger Maria Hedelin-Björse.
Dottern Hedvig skaffade sig kunskap om Kina genom att googla.
– Jag var glad och jättenervös innan vi skulle resa. Jag hängde ut genom bilfönstret och skrek ”Nu flyttar jag till Kina!” när vi såg någon vi kände, berättar hon.
I ett januarikyligt Peking väntade huset de hyrt. Omöblerat och kallt. Och när köksutrustningen inte fungerade, stoppen i avloppet avlöste varandra och värmen lade av samtidigt som det var minusgrader ute blev lösningen en vecka på hotell.
– Varje kväll åt vi middag och värmde oss på restaurangen tvärs över gatan. Inte ens vår spis fungerade ju, berättar Hedvig Hedelin-Björse, som till en början både hade svårt att äta med pinnar och att vänja sig vid den kinesiska maten.
I dag flyter vardagen på och närheten mellan bostad och skola underlättar.
– Visst har vi uppmuntrat Hedvig att leva som vanligt även om allt är nytt. I början var hon lite orolig och försiktig. Nu pratar hon mycket engelska och till och med lite kinesiska med taxichaufförerna, säger Maria Hedelin-Björse.
Med taxi, motorcykeltaxi, tunnelbana och viss tillgång till svenska skolans chaufför är det lätt att ta sig runt även om Peking är stort. Men i sann Lundaanda dröjde det inte länge innan familjen skaffade cyklar.
– Vår chaufför körde oss till en cykelaffär, de var vrålbilliga, säger Hedvig Hedelin-Björse och berättar att de fick två cyklar för femhundra kronor.
– Det verkar mest vara fattiga kineser som cyklar här och vår chaufför tycker nog det är lite märkligt för han skakar på huvudet och säger ”no, no”.
Bostadsområdet är lugnt med vakter, pool, tennisbanor och lekplatser.
Möblerat med Ikeamöbler ser Hedvigs nya rum ut ungefär som hemma. Skrivbordet är belamrat av KP-tidningar, skolböcker, dator och de brev och foton hon fick av kompisarna på avskedsfesten. Men städa rummet – det slipper hon.
– Vi har en ayi som är jättesnäll och som kommer nästan varje dag.
Ayi betyder moster på kinesiska och är vad hemhjälpen som städar, diskar och lagar mat kallas. Att ha en ayi är vanligt både bland kineser och de västerlänningar som bor här.
– Jag blir ju rätt bortskämd och mamma hoppas att jag inte glömmer hur man gör när man städar. Jag har blivit bra på annat – som att pruta hos försäljarna på alla marknader.
I Kina är familjen Hedelin-Björse så kallade expats, ett internationellt begrepp för personer som bor utomlands.
– Vi har aldrig inbillat oss att vi helt och fullt ska komma in i det kinesiska samhället. Språket och de kulturella avstånden är stora. Men vi har medvetet valt att bo i ett område där det åtminstone bor en hel del kinesiska familjer förutom alla andra expats, förklarar Maria Hedelin-Björse.
– Språket utgör en stor barriär men i jobbet som rektor är jag arbetsgivare till ett tiotal kineser som jobbar vid skolan, genom dem kommer vi lite närmare det kinesiska samhället.
Jonatan Björse har gått på möten med nätverket för internationella nykomlingar i Kina och studerar kinesiska.
– Jag övar lite med vår hemhjälp också, hon ser det som en utmaning att laga svenska maträtter åt oss. Vi översätter recept från Icas webb och hjälps åt att handla hem rätt råvaror.
Hedvig är i full gång med att besvara ett häfte fyllt med frågor och hälsningar från klasskompisar på Vårfruskolan i Lund: Har du ätit hund? Jag saknar dig och ditt skratt. Kan du ringa mig på Skype? Har du lärt dig kinesiska? Är det fint i Kina? Måste du ha syrgasmask när du sover?
– Nej, det behöver hon tack och lov inte ha. Men luften kan vara riktigt dålig och vi har installerat luftrenare i sovrummet. De dagar det är smog blir vi trötta och det är svårt att anstränga sig utomhus, säger Maria Hedelin-Björse.
På Svenska skolan inleds varje morgonmöte med att läsa luftrapporter. Är gränsvärdet över 200 är barnen inne på rasten. Eftersom jordbävningsrisken är överhängande är det också självklart att lära ut hur man beter sig vid ett skalv. Ett litet skalv i maj ledde till rutinmässig utrymning av skolan.
Hedvig Hedelin-Björse saknar frisk luft samt kallt och rent kranvatten. Då och då slår även längtan efter släkt och vänner till.
– Jag skypar flera gånger i veckan. På helgerna är det lättare för då spelar inte tidsskillnaden lika stor roll. Vi pratar om våra build-a-bear-nallar, jag visar vad jag har fått för nya grejor och så får jag höra vad de gör i skolan.
Livet i Peking är intensivt och omväxlande. Men familjen är överens – de hinner med varandra bättre än hemma i Sverige.
– Att bo i huvudstaden i världens största land är en upplevelse i sig, här gör vi allt tillsammans, säger Jonatan Björse, som även ägnar sig åt att få vardagen att flyta.
Bara att lära sig hitta, få ordning på bankkonton och tillstånd tar tid. På helgerna gör familjen utflykter till olika sevärdheter, vandrar, rider och cyklar på landsbygden och längs Pekings gamla trånga gränder, de så kallade hutongerna.
Tiden går snabbt och Hedvig Hedelin-Björse känner sig som hemma.
– Just nu är mitt liv här, det som först var konstigt är normalt nu. Alla kompisarna i Lund finns ju kvar. När vi flyttar hem från Kina kommer det inte att vara lika självklart och enkelt att träffa de kompisar jag har fått här igen.

Tips och råd inför utlandsflytten

Inom EU, samt i Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz har du rätt att söka och ta arbete utan arbetstillstånd. För andra länder krävs detta. Kontakta det aktuella landets ambassad för information kring pass och visum vid arbete utomlands.
För vistelser kortare än ett år kan du fortsätta att vara skriven i Sverige. Kontakta Skatteverket för information.
För information om föräldrapenning, barnbidrag och pension är det bra att kontakta Försäkringskassan. Olika regler gäller för olika situationer och vistelsens längd.
Se över bankkonton, försäkringar och hur din pension påverkas vid arbete utomlands. Det är även bra att sätta sig in i de familjerättsliga frågorna.
Föreningen Svenskar i Världen har mycket information inför utlandsflytten.
För familjer med skolbarn har Skolverket information om svenska skolor i utlandet.

Utvandringen från Sverige ökar

Utvandringen från Sverige till Kina ökade under 2011 med hela 80 procent jämfört med 2010. 1 787 svenskar valde att flytta dit, vilket gjorde Kina till det sjunde populäraste utvandringslandet.

Den totala utvandringen på 51 179 personer 2011 översteg den stora Amerikautvandringens toppår 1887. De vanligaste länderna att utvandra till är våra nordiska grannländer, Storbritannien och USA.

Källa: Statistiska centralbyrån

Gå till toppen