Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vill gräva ut Strandhotelltomten

Nu kommer det politiska krav på att det ska bli en utgrävning av Strandhotelltomten i Falsterbo. Fyra politiska partier ställer detta gemensamma krav för att förhoppningsvis få veta mer om Falsterbos historia.

Rivningen av Strandhotellet 1974 gick allt annat än lugnt till väga. Ägaren lät folk hämta byggnadsmaterial i huset som de ville. Nästan alla fönster slogs sönder, inventarier slängdes ut och möbler skars sönder.Bild: Arkivfoto: Sydsvenskan 1974
De fyra partierna är Nya Listan, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna.
– Vi känner att vi vill dra vårt strå till stacken och skapa opinion i frågan. Falsterbo var en gång i tiden ett viktigt handelscentrum och enligt expertutlåtanden är det tydligen ovanligt att det inte störts av annan bebyggelse, säger Rolf Erichs (NL), ledamot i kommunstyrelsen.
Socialdemokraterna planerar även att ha ett öppet möte den 13 september som inleds med ett framförande av arkeologen Stefan Larsson från Riksantikvarieämbetet i Lund.
– Vi måste lyssna på medlemmarna och de har visat intresse för ämnet. Man ska aldrig säga nej till mer information och därför bjuder vi in alla oavsett partipolitisk tillhörighet till mötet i församlingshemmet, säger Christina Skörvald (S), ledamot i kommunstyrelsen.
Vellinges största parti, Moderaterna, har valt att inte skriva under.
– Detta är inte en fråga för oss längre. Det finns en detaljplan för området som har vunnit laga kraft och det är inte upp till kommunen att involvera sig längre utan detta är nu mellan länsstyrelsen och markägarna, säger Lars-Ingvar Ljungman (M), ordförande i kommunstyrelsen.
Sydsvenskan har tidigare skrivit om turerna kring planerna för Strandhotelltomten i Falsterbo. Efter idogt arkeologiskt letande hittades det i april i år fornlämningar från 1400-talet på tomten. Mycket tyder på att det är just här som den medeltida stadskärnan i Falsterbo en gång i tiden fanns.
Sedan upptäckten har turerna kring tomten varit många. Markägarna vill bygga på tomten och har modifierat de ursprungliga planerna för att inte själva behöva bekosta en dyr utgrävning. Nu ligger beslutet hos länsstyrelsen.
Kravet på en fördjupad undersökning av tomten lämnades in till länsstyrelsen i början av veckan av Falsterbonäsets Naturvårdsförening tillsammans med grannar till Strandhotelltomten.
Ett av utlåtandena som lämnas in till länsstyrelsen kommer från historieprofessorn och medeltidsexperten Dick Harrison. Han har tidigare sagt att det bästa vore om en utgrävning gjordes för att ta tillvara på chansen att få veta mer om denna medeltida stad.
Gå till toppen