Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Drycker som värmer

Uppvärmd av en frisk sunnan och uppljusad i sinnet av vänlig sol under måndagen blev jag på tisdagen dystert stämd av väderprognosen inför helgen.
Men det är i sådana stunder när den optimistiska karaktären sätts på prov som man måste lära sig att gilla läget.
Liksom fjällvandraren för alla eventualiteter tar med sig torra och ännu tjockare kläder på sin färd, går jag att skaffa torrt – men mustigt ­– värmande vått ifall Fimbul, vem tusan det nu var, skulle hötta med en tidig näve. Vi styr stegen mot Pyreneiska halvön och hämtar sol och kraft.
Cuco Oloroso Dry, 8239, 37,5 cl 79 kr
Sherry dricker vi för lite av! För små pengar får vi fantastiskt mycket kvalitet och, i det här oloroso-fallet, massor av mognad. Även om en oloroso bör serveras lite sval och inte kylskåpskall så har den en värmande effekt genom de torra men ändå varma nöttonerna, alkoholhalten, den skenbara sötman och den underbara nötigheten. Servera den före maten med lite nötter (ej jord-!) eller små bitar lagrad gruyère. Eller sätt fart på svampstuvningen med dess hjälp.
2008 El Coto Crianza, 12670, 75 kr
För många människor är vin lika med rött vin. Och visst kan man göra som man plägar i Rioja: dricka lätt rödvin till tapas även om de bara skall utgöra en förrätt. Detta vin kommer från den gigantiska bodegan El Coto, ett ord som lär ha med jaktområde att göra och därav den stolta hjorten på etiketten. Kryddigt och moget med en hel del fat men samtidigt fruktfriskt.
2010 Duorum, 2559, 99 kr
Detta kraftiga bordsvin från portvinsfloden Douro är ett resultat av ett samarbete mellan två av Portugals mest renommerade vinmakare, José Maria Soares Franco och João Portugas Ramos. Vinet har mörk kraft med viss kärnighet och är förförande trots viss stränghet i strukturen. Klarar musig mat och mogen ost.
2007 Marqués de Riscal Reserva, 2573, 139 kr
Stilen känns igen från det tämligen enkla vinet ovan, men här finns avsevärt mycket mera tyngd och en bredare och mera utvecklad palett av lagringstoner som choklad och tobak. Frukten är mörk och fyllig som av svarta moreller och inslag av russin och den riojatypiska dilltonen finns där också. Drick till en stek, gärna vilt, eller till lamm.
2010 Periquita, 2574, magnum 150 cl 125 kr
Vinet är ungt med redan gott. Och alldeles extra festligt på kalaset är det med en magnumflaska. Detta sydportugisiska vin från Setubalhalvön har castelão (som lokalt kallas periquita, papegoja) som huvuddruva och vinet är mörkt och något kryddigt, rejält mustigt och björnbärspräglat och lämnar en fin, lite violtonad eftersmak. Vinet, särskilt på magnumflaska, åldras väl.
Gå till toppen