Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gratis boende ska locka

Bostadspriserna faller i Skåne. För att locka köpare erbjuder flera bygg- och fastighetsbolag just nu avgiftsfritt boende i uppemot ett och ett halvt år i sina nybyggen.

Bild: Arkivfoto: Ingemar D Kristiansen
I annonser på Hemnet för nybyggda ägarrätter i Lomma hamn erbjuder CA Fastigheter just nu "gratis" boende i ett år genom betalda drifts- och räntekostnader hela första året.
– Vi gör det för att få lite fart på försäljningen. Många är väldigt positiva och tycker att det är intressant. Vi hade visning igår med mycket folk, säger Erik Herder, projektchef på CA Fastigheter i Lomma.
Det är första gången företaget erbjuder sig att betala drifts- och räntekostnaderna för att locka köpare och enligt Erik Herder beror det på att försäljningen av radhusen har varit trög.
– Men det är egentligen ingen skillnad mot våra konkurrenter som säljer bostadsrätter där de bjuder på några månaders avgiftsfrihet.
Bygg- och fastighetsbolaget JM är ett av företagen som bjuder på avgiften. För tillfället erbjuder de arton avgiftsfria månader i bostadsrätter i Limhamnskajen och Dockan i Malmö och i Sockerbruket i Lund.
– Vi har ibland kampanjer för att ge försäljningen extra skjuts och vi vet att det fungerar på ett bra sätt, säger Jonas Håkansson, regionchef på JM.
Hur påverkar det lönsamheten?
– Vi tar ju kostnaderna för månadsavgifterna, så det blir en kostnad för oss.
Enligt Bengt Hansson, utredningschef på Statens Bostadskreditnämnd är avgiftsfria månader ett första tecken på att marknaden sviker.
– Generellt när man tar bort avgiften en begränsad tid så är det för att man har gått ut med ett för högt pris och inte blir av med bostadsrätterna. Det är ett sätt att sänka priset på bostadsrätten och det tyder på en vikande marknad.
Senast han noterade att bygg- och fastighetsbolagen använde sig av avgiftsfria månader för att sälja lägenheter var 2009, i samband med finanskrisen. Han tror att vi kommer att se fler kampanjer framöver.
– Vår bild är att marknaden är övervärderad, men det är bara i Skåne vi har sett tydliga prisfall hittills även om det finns tecken på att det är på gång i resten av landet. I Malmö har det varit rätt stora prisfall och priserna är lägre än de var 2007, säger Bengt Hansson.
Han menar att det är svårt att bedöma hur avgiftsfria månader påverkar lönsamheten i projekten för byggbolagen. Däremot har flera bygg- och fastighetsbolag rapporterat svagare resultat i år jämfört med föregående år.
– Men att det skulle vara lönsamhetsproblem har man inte sett utan bara att de fått lägre vinster än tidigare, säger Bengt Hansson.

Minskad vinst för bygg- och fastighetsbolagen

JM
Vinst före skatt andra kvartalet 2012: 310 miljoner kronor.
Vinst före skatt andra kvartalet 2011: 329 miljoner kronor.
Skanska
Vinst före skatt andra kvartalet 2012: 1 223 miljoner kronor.
Vinst före skatt andra kvartalet 2011: 5 661 miljoner kronor.
NCC
Vinst före skatt andra kvartalet 2012: 447 miljoner kronor.
Vinst före skatt andra kvartalet 2011: 502 miljoner kronor.
Peab
Vinst före skatt andra kvartalet 2012: 33 miljoner kronor.
Vinst före skatt andra kvartalet 2011: 338 miljoner kronor.
Gå till toppen