Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Hon vill sätta toaletten på kartan

Det var under en kissnödig vandring som Tine Müller fick sin idé. Visst borde man kunna ta upp sin smartphone någonstans i Danmark och med några enkla tryck få upp alla offentliga toaletter i närheten? Nu kämpar hon för att de 98 kommunerna i landet ska göra verklighet av tanken.

Nyhavn 1051. Slå in adressen på beta.findtoilet.dk och du hittar Tine Müllers favorittoalett vid båtarna på Nyhavn. Toalettprojektet medförde att hon blev utsedd till ”Årets webgrrl 2010” i Danmark.Bild: Foto: Hussein El-Alawi
– Jag gör det för att jag tycker att jag har en viktig uppgift och för att jag tycker att det är spännande, säger hon.
Det hela började 2005 då Tine Müller slutade jobba. Plötsligt hade hon en massa tid över till annat, som att gå på stan. Hennes stadsvandringar stördes dock när hon blev kissnödig och var tvungen att hitta en toalett. Hon uppsökte restaurangernas toaletter men där är man ofta tvungen att köpa något för att få gå på toa med gott samvete.
Vilket leder till att man snart behöver uppsöka en toalett igen.
En dag när hon kom hem från ännu en tur på stan sökte hon på internet efter en karta över offentliga toaletter. Hon hittade en över toaletterna i Australien. Då föddes idén att tillverka en toalettkarta för Danmark.
– Det finns en större öppenhet kring att alla måste gå på toaletten idag. Samtidigt läggs allt fler offentliga toaletter ner eller vandaliseras så att de inte går att använda. Det här är något som är aktuellt i hela världen, säger Tine Müller.
Ett år senare hade Google lanserat sin karttjänst Google Maps och Tine Müller började arbeta med sitt projekt.
– Jag har själv lärt mig Drupal [webbpubliceringssystem med öppen källkod], vilket jag är stolt över. Alla program jag använder är utvecklade har öppen källkod, de kostar alltså inte något och det gör inte min tjänst heller. Det talas mycket om att "information wants to be free" och det är möjligt redan nu.
beta.findtoilet.dk ligger en fullt fungerande testversion av Tine Müllers toalettprojekt. Efter att ha skrivit in vilken adress man befinner sig på och vilken typ av toalett man är intresserad av så får man, på en karta, upp alla ställen att uträtta sina behov på.
I kartan kan man klicka upp en bild på toaletten via Googles Street view och ta reda på om toaletten till exempel har skötbord, kanylbehållare eller är handikappsanpassad.
Den 4 februari 2010 presenterade Danmarks dåvarande vetenskapsminister Helge Sander vinnarna i tävlingen "Offentlig data i användning". Förutom äran och erkännandet vann Tine Müller 100 000 danska kronor.
Efter ett positivt möte i augusti 2010, där en representant från Köpenhamns kommun lovade att bistå med data om stadens toaletter, verkade allt vara klart. Men sedan dess har Tine Müller kämpat i motvind.
– De har fortfarande inte levererat den data de lovade mig. Pengarna jag vann är förbrukade och det är inte någon annan än jag som orkar arbeta gratis. Jag skulle vilja kunna betala en programmerare som kan fortsätta jobba med projektet. Jag fyller 64 år i oktober och jag kan inte ägna varje dag åt det här.
Nästa år blir de offentliga toaletterna i Köpenhamn gratis att använda. I samband med det hade en lansering av findtoilet.dk, enligt Tine Müller, passat perfekt.
– Det hade varit en jättegrej. Om du bara kunde förstå hur ivrig jag är, jag dreglar när jag tänker på det. Jag tror på det här och fortsätter jobba med det. Men jag har också gjort mig förtjänt av att det verkligen ska bli av.
Uppdatering: Ett par dagar efter intervjun med Tine Müller fullföljde Köpenhamns kommun sitt löfte och levererade den toalettdata som saknades. 
Här kan du läsa mer om toalettprojektet.
Gå till toppen