Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Journalister skenavrättades

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson utsattes för skenavrättningar i samband med gripandet i Etiopien i fjol.

Bild: Foto: Johan Persson
– Jag vet att Johan svimmade en gång, när dom skenavrättade Martin, säger Kjell Persson, pappa till Johan Persson, till SVT:s Uppdrag granskning som sänds i kväll.
Anhöriga har fram till nu hållit tyst om mycket av vad de vetat för att inte försvåra försöken att få svenskarna fria.
Men när de greps förra sommaren i det stängda området Ogaden skickade regeringsstyrkorna ut ett filmteam. De skottskadade svenskarna hotades med döden om de inte på en propagandafilm sade att de stridit tillsammans med den av Etiopien terrorstämplade ONLF-gerillan.
Svenskarna vägrade och fick då beväpnade män bakom sig. I tur och ordning manades svenskarna att erkänna, annars skulle deras kamrat skjutas.
– Och sedan sköt de i busken bredvid, säger Linnea Schibbye Steiner, fru till Martin Schibbye.
Anna Roxvall, svenskarnas kontaktperson, säger att Johan Persson blev sämre och sämre eftersom svenskarna inte fick den vård de behövde.
– Då ställde de ändå upp på att vara med i den här filmen, men var överens om att inte säga någonting som inte var sant i alla fall.
I morgon förmiddag väntas Martin Schibbye och Johan Persson landa på Arlanda, för att sedan hålla en presskonferens i ABF-huset i Stockholm.
Gå till toppen