Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nutida ”Life of Brian” – men utan humor

Vid en ytlig betraktelse påminner den tretton minuter långa videotrailern om Monty Pythons ”Life of Brian”. Fast utan humor. Och fullständigt utan konstnärlig finess.
Upphovsmannen Sam Bacile är enligt Wall Street Journal en 52-årig amerikansk-israelisk byggherre som samlat in fem miljoner dollar för att göra en film om islam. Syftet, påstår han i en intervju, är att berätta att ”islam är en cancer”.
Kalkonfilmen ”Innocence of Muslims”, med amatörskådespelare som talar bred amerikanska, går i korta ordalag ut på att beskriva profeten Muhammed som en sexgalning som yrar om att döda småbarn.
Till skillnad från Monty Pythons drift med Jesus och kristendomen från 1979 är den bara plump och dum.
Mycket är ännu oklart kring attentatet i Benghazi, där USA:s ambassadör Chris Stevens och ytterligare tre personer dödades. Men filmen – utlagd på Youtube på årsdagen av terrorattacken mot USA den 11 september 2001 – tycks ha varit den tändande gnistan, precis som den var till de senaste dagarnas kravaller vid den amerikanska ambassaden i Kairo.
Reaktionerna i den muslimska världen påminner om dem som följde på Jyllands-Postens Muhammedkarikatyrer 2005, på Lars Vilks rondellhundar 2007 och på den fundamentalistiske amerikanske pastorn Terry Jones koranbränning 2011.
Rasande mobbar ställer till upplopp, stormar ambassader och bränner västerländska flaggor, ofta hetsade av lokala islamistiska ledare: Profeten har smädats!
Igår manade Muslimska brödraskapets ordförande Mahmud Hussein till landsomfattande protester i Egypten – inte för att protestera mot mordet på USA:s ambassadör – utan för att ”fördöma alla kränkningar av religionen och profeten”. Oroväckande med tanke på att Egyptens nye president Muhammed Mursi kommer ur samma rörelse.
Konflikten handlar i grunden om synen på religion och yttrandefrihet. Fundamentalister runt om i världen – islamister, men även kristna – vill att religionen ska vara skyddad från kränkningar. Vid FN-konferensen mot rasism i Genève 2009 försökte ett antal muslimska länder med Iran i spetsen driva igenom ett slutdokument om förbud mot hädelse. Sverige var ett av de länder som kämpade emot och stoppade kravet.
I FN:s grundläggande deklaration om mänskliga rättigheter är yttrandefriheten skyddad, rätten att i ord och bild uttrycka sin åsikt om högt och lågt.
Detsamma gäller religionsfriheten. Men denna frihet är inte ett skydd för religionen från att kritiseras, utan ett skydd för individen. Att fritt utöva sin tro – men också att slippa påtvingas någon.
Klyftan mellan den religiösa världen och den sekulära tycks avgrundsdjup.
Men faktum är att Mony Pythons ”Life of Brian” förbjöds i Norge så sent som 1979 för att den ansågs hädisk.
Gå till toppen