Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Littorin ska ge Skåne nya jobb

Regionens nya vapen för att rädda telekomjobben i Skåne heter Sven Otto Littorin - tidigare arbetsmarknadsminister och partisekreterare i Moderaterna.

Före detta arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin tar en latte med Mats Ekstrand, vd på Mobile Heights. Mats Ekstrand är en av personerna bakom utnämningen av Sven Otto Littorin till Region Skånes förhandlingsman i telekomfrågor, en följd av Sony Mobiles jättevarsel. De närmaste sex månaderna kommer Sven Otto Littorin, som numer lever i London, att deltidsbo i Malmö.Bild: Foto: Jenny Leyman
Det avslöjar han i en exklusiv intervju med Sydsvenskan, där han även berättar om livet efter det plötsliga avhoppet från politiken. 
Vi möts för frukost på Sankt Knuts torg i Malmö tillsammans med Mobile Heights vd, Mats Ekstrand, som tillsammans med regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) ligger bakom rekryteringen. Mats Ekstrand och Sven Otto Littorin har känt varandra länge. Första gången de möttes var som 20-åringar i kadettskolan 1986 i Linköping och för knappt två år sedan återfann de varandra i Silicon Valley. Sven Otto Littorin var där som oavlönad gästforskare på Stanford, Mats Ekstrand för att etablera Sony Ericsson i Kalifornien.
Vi tog många och långa promenader, säger Mats Ekstrand.
Vi höll lite hand, skojar Sven Otto Littorin.
Han har nära till skratt där han sitter och smuttar på latten och njuter av septembersolen som värmer sensommarbrännan och för hans tankar till kaféerna i Paris. Själv bor han i London sedan ett drygt år och driver konsultföretaget Gibran Associates där han föreläser och ger företag råd i EU-relaterade frågor.
Jag ska till Sydafrika och prata på Democratic Alliances [största oppositionsparti i Sydafrika] partikongress i höst och jag har även gett lite råd när det gäller att bygga upp den första offentliga arbetsförmedlingen i Saudiarabien, berättar han.
Den nya tjänsten som skånsk förhandlingsman till trots har han inga planer på att flytta till Skåne utan söker tillfälligt boende för de veckor han kommer att tillbringa med Mats Ekstrand på Minc.
I torsdags skrev han på ett sexmånaderskontrakt på halvtid med regionen om ett jobb där han ska samordna insatserna för att skapa nya telekomjobb i Skåne efter Sony Mobiles besked om neddragningar i Lund i slutet av augusti.
Min uppgift är att, utifrån det arbete som Mats redan har inlett, föra in den politiska dimensionen. Jag vet vilka saker man skulle kunna utnyttja i myndighetssfären om man bryter lite arm, säger Sven Otto Littorin.
Tiden som arbetsmarknadsminister ser han som en av sina tillgångar. Han tror att ex-titeln kommer att underlätta när han och Mats Ekstrand ger sig ut i världen för att knacka på de stora telekompamparnas portar.
”Knacka dörr” är en av de sju punkter i verksamhetsplanen som han och Mats Ekstrand kommer att jobba med.
Varför är inte Samsung här? Det borde de vara och det finns många andra som man kan drömma om. Ett område i planen handlar om att attrahera fler företag att komma hit och det finns ingen annan väg än att faktiskt knacka på dörren hos vd och koncernchef, säger Sven Otto Littorin.
Någon större erfarenhet av telekombranschen har den före detta arbetsmarknadsministern däremot inte.
Han är glad över att vara tillbaka i näringslivet där han tycker att det finns en bättre samarbetskultur än i politiken. Politikens begränsningar tycker han ligger i dess kortsiktighet och vertikala strukturer som drabbar innovationsfrågor eftersom de kräver en mer långsiktig och horisontell organisation. Han tror inte att Annie Lööf kommer att få igenom några stora budgetförslag rörande innovationssatsningar och menar att höstens forsknings- och innovationsproposition knappast kommer att hjälpa den skånska telekomvärldens akuta utmaningar
Det är jättebra men det kommer inte att lösa några problem för oss i Skåne just nu. Det här är beyond that, nu är det verkstad.
Den före detta arbetsmarknadsministern är även kritisk mot maktspelet i politiken och hur man tar hand om sina anställda. Han hamnade under sin tid som minister i en depression, men trots utmattningssymtomen tilläts han fortsätta jobba.
Jag ville avgå redan på påsken det året för jag kände att jag inte orkade och jag hade även hjärtkänningar som jag var inne på akuten för.
Han bestämde sig dock för att fortsätta mandatperioden ut, ett beslut han ångrar i dag. Den 6 juli 2010 konfronterade en reporter från Aftonbladet honom med anklagelser om sexköp och den 7 juli avgick han på en presskonferens i Visby.
En kombination av hälsoproblem, skilsmässa och arbetsöverbelastning i åtta år gjorde att jag fick nog. Jag kände att jag inte hade orkat kämpa mot den typen av orimliga anklagelser.
De efterföljande två åren har varit tuffa, men i dag säger sig Sven Otto Littorin ha funnit sig själv.
Det finns bara två sätt att gå, antingen ut eller upp. Jag bestämde mig först för att göra en livsrensning. Jag kom överens med min exfru, vi har en bra relation idag trots flera tuffa år, och jag tog min examen.
Utbildningen i nationalekonomi påbörjade han redan på 1980-talet men utan att ta examen. De återstående tio poängen till kandidaten tog den före detta arbetsmarknadsministern 23 år senare genom att läsa en kurs i arbetsmarknadsteori på Ekonomicentrum i Lund.
Första föreläsningen handlade om hur man optimerar a-kassan så jag satte mig längst bak, skrattar Sven Otto Littorin och visar med en gest hur han drog upp kragen och gömde sig.
Han fortsätter historien med att berätta hur han ändrade sig och gav sig in i en spännande debatt med klasskamraterna. Återvända till politiken ser han sig dock inte göra. På fritiden ägnar han sig istället åt anglikanska kyrkan. Ett klarblått plastarmband runt handleden tillkännager ”I love streetpastors”.
– Jag går en utbildning för att bli streetpastor [nattvandring i kyrkans regi] i London. Det är en tolv dagars heltidsutbildning där man får lära sig hjärt- och lungräddning och hur man tar hand om narkotikapåverkade killar med kniv.
Han säger att han inte har något politiskt karriärdriv längre eftersom han ändå aldrig kommer att kunna toppa att ha varit arbetsmarknadsminister. Det han ser mest fram mot med det nya jobbet är att få återknyta till sin gamla arbetsroll men jobba förebyggande istället för att samordna insatser när krisen redan är ett faktum.
Här handlar det inte bara om att ta hand om resurserna som kommer ur Sony Mobile utan här handlar det om att se till att inte fler jobb försvinner och att fler jobb kommer hit, säger Sven Otto Littorin.
FAKTA/Mobile Heights
Startades 2007 av bland andra Region Skåne, telekombolag, Lunds universitet, Malmö högskola.Efter Sony Mobiles besked i augusti att uppemot tusen jobb kan försvinna i Lund bildade Lunds kommun, universitetet och Region Skåne en styrgrupp som ska försöka lindra konsekvenserna av företagets neddragning. Arbetet ska ledas av Mobile Heights.
Gå till toppen