Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oklart vem som ligger bakom

Attacken mot USA:s konsulat i Benghazi kan ha varit planerad av en islamistisk terrorgrupp.

Nu undersöker CIA uppgifter om att tungt beväpnade män hetsade igång ett upplopp för att själva slå till i skydd av kaos.

Bild: Foto: Johan Bävman
Kort efter tumultet i Benghazi natten till i onsdags – då ambassadör Chris Stevens och ytterligare tre amerikaner dödades – utgick alla från att det var ett spontant folkligt vredesutbrott över den antimuslimska filmen ”Innocence of Muslims”, där profeten Muhammed hånas.
Men flera uppgifter pekar i en annan riktning.
Bara en dag före attacken publicerade al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahiri en video där han uppmanade alla libyer att hämnas terrornätverkets andreman, libyern Abu Yahya al-Libi, som dödades i en amerikansk drönarattack i Pakistan i juni.
Protesterna mot ”Innocence of Muslims” bröt först ut i Kairo i tisdags, på årsdagen av terrorattacken mot USA den 11 september 2001. Några timmar senare samlades en folkmassa runt det amerikanska konsulatet i Benghazi. Vittnen berättar nu i tv-kanalen al-Jazira att beväpnade män hetsade folk på gatorna att protestera. Flera av dessa män var beväpnade med raketgevär, som senare användes vid attacken.
I amerikanska medier spekulerar anonyma säkerhetskällor om att någon al-Qaida-anknuten salafistgrupp helt enkelt tog tillfället i akt att slå till. Målet var sannolikt själva konsulatet. Att ambassadören Chris Stevens dog var förmodligen en slump, han är normalt stationerad i huvudstaden Tripoli.
Vilken terrorgrupp det skulle vara fråga om är fortfarande höljt i dunkel.
Högt på USA:s lista över misstänkta står ”Omar Abdul Rahman Brigaderna”, en grupp som tidigare i år tagit på sig ett attentat mot Röda korsets kontor i Tripoli och ett misslyckat bombdåd mot den brittiske ambassadörens konvoj i Benghazi.
Igår meddelade Libyens inrikesministerium att ett antal misstänka gärningsmän hade gripits. Några närmare uppgifter om männen lämnades inte.
Enligt ministeriets talesman Abdelmoneum al-Horr blir utredningen mycket komplicerad, eftersom situationen var så förvirrad runt USA-konsulatet på onsdagskvällen. ”Där fanns extremister, vanliga medborgare, kvinnor, barn och kriminella. Vi behöver tid för att utreda vilka de skyldiga är.”
Libyens förre diktator Muammar Kaddafi sågs i USA och Europa som en oberäknelig och grym diktator. Men han tillät inte islamistiska terrorgrupper att växa sig starka.
Efter upproret mot Kaddafi under den arabiska våren har det uppstått ett säkerhetsvakuum i Libyen, precis som i Egypten efter Hosni Mubarak. Samtidigt finns mängder av vapen i omlopp. Det har gjort det möjligt för militanta islamister att etablera sig.
Det folkliga stödet för dessa grupper tycks dock vara begränsat. I de libyska valen i juli misslyckades de radikalaste salafisterna med att ta sig in i parlamentet.
Gå till toppen