Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Protester mot nidfilm

Demonstranter har tagit sig in på tyska ambassaden i Sudan.
På flera håll i världen fortsätter protesterna mot den film som anses smäda profeten Muhammed.

Folkmassor med tusentals människor samlades till våldsamma protester i bland annat Egypten, Libanon, Malaysia, Pakistan och Tunisien.
Under fredagskvällen rapporterade Reuters att en amerikansk skola i Tunisiens huvudstad Tunis står i lågor efter att demonstranter satt eld på byggnaden.
USA skickade extra marinsoldater till Jemen för att stärka säkerheten vid ambassaden där.
I Madras, Indien, greps närmare 90 personer efter att flera hundra människor kastat sten mot det amerikanska konsulatet.
I Sudans huvudstad Khartum samlades omkring 5 000 människor utanför Tysklands ambassad. Polisen sköt tårgas för att skingra folkmassan men lyckades inte hindra den från att bryta sig in på området. Byggnaden stacks i brand och den tyska flaggan ersattes med en islamistisk med orden "det finns bara en Gud och Muhammed är hans profet".
Därefter bussades demonstranter till den amerikanska ambassaden i utkanten av Khartum, där liknande scener utspelade sig.
Det var inte helt klart varför den tyska ambassaden angreps, men ett beslut i Tyskland att tillåta Muhammedkarikatyrer i gatuaktioner verkade spela in. Beslutet har kritiserats av Sudans utrikesdepartement.
Flera muslimska böneledare uttalade sitt skarpa ogillande av filmen under fredagsbönerna. Många manade samtidigt till lugna protester.
Exempelvis bad böneledaren Maolana Mohammad Salahuddin i Bangladeshs huvudstad Dhaka de 20 000 troende som deltog i bönen att "inte gå över gränsen i sina protester eller skada människor eller egendomar."
Omkring 10 000 människor samlades efter fredagsbönen där, brände amerikanska och israeliska flaggor och försökte ta sig till USA:s ambassad. De stoppades dock av polis.
Muslimska brödraskapet i Egypten drog tillbaka sin uppmaning till landsomfattande protester.
– I ljuset av de senaste dagarnas händelser har brödraskapet beslutat att bara delta i symboliska demonstrationer på Tahrirtorget, så att det inte sker mer förstörelse av egendom eller skador och dödsfall, sade generalsekreterare Mahmud Hussein.
– Att förolämpa profeten kan inte rättfärdigas som ett uttryck för yttrandefrihet, sade Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan men tillade:
– Den (filmen) kan inte vara anledning till att attackera och skada oskyldiga människor.
Tidigare i veckan dödades USA:s ambassadör i Libyen i en attack mot konsulatet.
Det har funnits uppgifter om att USA hade information om attacken i förväg, något som Vita huset nu förnekar.
– Det är helt felaktigt. Vi hade inte någon information som det gick att agera utifrån, säger Jay Carney.
Den brittiska tidningen The Independent har tidigare citerat anonyma diplomatkällor som påstod att utrikesdepartementet, två dygn före dådet i Benghazi, hade trovärdig information att attacker mot amerikanska intressen kunde inträffa.
Gå till toppen