Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Schibbye och Persson har landat

Johan Persson och Martin Schibbye har nu landat 
på Arlanda och återförenats med sina familjer.

Efter frigivningen i måndags flög de svenska journalisterna Persson och Schibbye från Istanbul till Sverige i dag och landade på Arlanda klockan 11.25.
Schibbye och Persson kramades, fick blommor och fotograferades med sina anhöriga.
– Vi mår bra och är otroligt lättade, sade Martin Schibbye till reportrar på plats.
Schibbye framhöll i en kort kommentar också att tankarna går till dem som fortfarande sitter kvar i fängelset i Etiopien:
– Det är otroligt skönt att vara i ett land där man kan tala fritt.
– Vi snackar mer sedan, tillade han med syftning på den kommande presskonferensen i ABF-huset i Stockholm klockan 13.15.
Efter ungefär tio minuter skjutsades Persson och Schibbye från Arlanda i bil, rapporterar TT:s utsända. Ambassadör Jens Odlander, som flög med dem båda från Istanbul, var med under mötet med de anhöriga och pressen men åkte inte med i bilen.
Etiopien tillbakavisar uppgifterna att de fejkat en film för att få Persson och Schibbye fällda för terrorbrott.
– Varför skulle vi lura oss själva med en fejkad video? frågar ordföranden i Etiopiens benådningskommitté Mulugeta Ayalew i en intervju med Ekot i Sveriges radio.
– Våra soldater tog ju hand om dem och sedan såg vi till att de fick en rättvis rättegång.
Att rättegången skulle statuera exempel och hindra andra journalister att resa till Ogadenprovinsen förnekar Ayalew. Han säger att den som har sina papper i ordning får resa dit.
Svenskarna greps i det stängda Ogaden-området i Etiopien förra sommaren och dömdes till elva års fängelse för terrorbrott och olaga inträde. De valde att inte överklaga för att i stället ansöka om nåd.
De dömdes i december i fjol. Etiopiens president skrev under benådningen den 12 juli i år. Detta hemlighölls, liksom att svenska utrikesdepartementet redan i våras visste att svenskarna skulle benådas och släppas i samband med det etiopiska nyåret i september.
Utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt träffade Etiopiens premiärminister Meles Zenawi flera gånger och diskuterade ärendet. Meles dog den 20 augusti och Bildt närvarade vid begravningen den 2 september, där Sverige var enda västland med så hög representation.
Men främst andra västländers påtryckningar anses av bedömare ha spelat roll för frigivningen, även om Etiopien aldrig skulle erkänna det.
När Etiopien statuerat exempel tillräckligt länge, och det internationella trycket hade fått verka, släpptes svenskarna.
Svenskarna satt drygt 14 månader bakom lås och bom i Etiopien. De reste till Ogaden för att de ville belysa utländska gas- och oljeföretags, däribland svenska Lundins, eventuella roll i de övergrepp som pågår i området.
Utrikesminister Carl Bildt lämnade styrelsen i Lundin Petroleum en månad före bolagets köp av rättigheter att leta olja i Ogaden och har ifrågasatts för sin roll.
Martin Schibbye och Johan Persson gjorde sin riskabla reportageresa som frilansare och betalade stora utgifter själva. Ingen arbetsgivare fanns som kunde backa upp finansiellt, stötta om något skulle hända eller komma med råd inför, under eller efter resan om vad de bör respektive inte bör göra. Kanske leder också deras hemkomst till en mer livlig diskussion om arbetsvillkoren för svenska frilansande journalister.
Gå till toppen