Ekonomi

Branschfolk ger Littorin godkänt

Tillsättningen av Sven Otto Littorin som spjutspets i arbetet med att skapa nya telekomjobb i Skåne får godkänt av branschföreträdare i regionen. Om än med vissa frågetecken

I går avslöjande Sydsvenskan att Sven Otto Littorin, tidigare arbetsmarknadsminister och partisekreterare för Moderaterna, ska samordna insatserna för att rädda den framtida skånska telekomindustrin.
– Jag tycker det är rätt att rekrytera någon utanför telekombranschen och politiker brukar vara goda kommunikatörer. De mobila lösningarna växer snabbt i alla branscher idag och för en gammal telekomräv kan det vara svårt att släppa sargen, säger Hampus Jakobsson, en av grundarna till TAT.
Han får medhåll av bland annat Anna Oscarsson, grundare av Kvittar.
– Förhoppningsvis kan han bidra med kunskap kring hur man jobbar med stora bolag och gör internationella affärer. Men klarar en gammal politiker av att agera så snabbt som behövs i det här läget, där känner jag en viss tveksamhet.
De säger sig båda veta för lite om Sven Otto Littorin som person för att vilja uttala sig om hans möjligheter att klara uppdraget.
– Jag känner Sven Otto rätt väl och vet att han är en riktigt duktig nätverkare. Det är utmärkt om han lyckas förmedla kontakter så att vi kan nå enskilda bolag som kan tänkas vilja hit, säger Stephan Müchler, vd Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.
Mer avvaktande till rekryteringen är Tord Wingren, chef för Huawei i Lund.
– Han känns inte klockren. Jag hade hoppats på någon med bättre förankring inom antingen telekom eller regeringen.
Anna Oscarsson, grundare av Kvittar:
— Det hade varit skojigare om man hittat en kvinna till uppdraget. Den här branschen är redan alltför manligt dominerad. Men jag tycker det är bra att man plockar in någon med andra infallsvinklar än branschens egna.
Gå till toppen