Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "En boulebar på en sådan historiskt intressant plats som Drottningtorget är en absurd idé."

Drottningtorget är ett synnerligen intressant torg som bör behandlas med stor omsorg, respekt och snille. En boulebar dödar torget och dess omnejd. Det skriver arkitekten Abelardo Gonzalez och eventkoordinatorn Lasse Hector.

Vi vill att Drottningtorget ska leva och bli det torg som det förtjänar att vara, skriver Abelardo Gonzalez och Lasse Hector.Bild: Foto: Patrick Persson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Ska Malmö med sina många internationella stadsdelar förkasta möjligheten att utveckla en plats som Drottningtorget? Kvaliteten finns redan idag med den nyetablerade libanesiska restaurangen ’OCCO’ som präglar torget med sin uteservering och raffinerade inredning.
Drottningtorget är ett av de mest centrala torgen i Malmö och har en unik 1800-talskaraktär, ursprungligen planerades det för torghandel. Idag råder ett slags Törnrosasömn. Torget som har en klassisk arkitektur definieras av huvudfasader och det gamla ridhuset från 1818 där planerna nu är att en boulebar ska inrymmas. Tanken är att erbjuda boule, mat och dryck, både inomhus och utomhus.
Baren ska drivas av företaget Boulebar som funnits i Stockholm i ett tiotal år, först i Prins Bertils Boulehall på Djurgården, sedan också vid Rålambshov, Vasastan och Globen.
Som vi ser det är en boulebar i sig inget tokigt, däremot dess placering i Malmö. Varför forcera stadsrummet med funktioner som går emot Drottningtorgets originalitet? Platsen utanför köpcentret Entré vore ett mycket bättre ställe.
En boulebar på en sådan historiskt intressant plats som Drottningtorget är en absurd idé.
Malmö har utvecklat och fortsätter utveckla en visionär stadsplanering mot vattnet med Västra hamnen, Dockan och liknande områden. Centrum kring Lilla Torg, Stortorget, Gustav Adolfs torg och promenadområden, har planerats med stor omsorg. Men inte Drottningtorget.
Det finns en charm i denna spännande plats som man sällan träffar på i svenska städer. Boulebaren försämrar radikalt känslan av bevarad 1800–talsarkitektur.
Vi har under sommaren sett några människor – men inte många – som spelat boule på Drottningtorget. Vi har däremot sett torget smockfullt av folk under Bondens marknad – marknaden som har en ekologisk linje och tanke.
Stadskärnan som en oberoende enhet blir allt viktigare i en tid då nationella gränser i stor utsträckning förlorar sin betydelse.
Malmö är vida känd som en stad med parker, men Malmö är också en stad med många vackra torg på en förhållandevis liten yta, där vart och ett har en egen identitet. Runt dem kan en mycket attraktiv stadsbild fortsätta att utvecklas.
Malmö är på många sätt en stad med två ansikten, ett som har en levande historia och ett som ser framåt. För att blomstra behöver staden respektera sin bakgrund och vända sig mot kontinenten. Att bevara stadens minnen är också en del av framtiden.
Drottningtorget är ett raffinerat och synnerligen intressant torg som bör behandlas med stor omsorg, respekt och snille. En boulebar dödar torget och dess omnejd. Den befintliga 70-talsarkitekturen som finns utmed en del av torget måste ses som en parentes i Drottningtorgets historia.
Låt oss mötas, politiker, myndigheter, kulturintresserade och andra som bryr sig om Drottningtorgets framtid, och tackla dessa fakta, Vi har läst många förslag på hur den gamla marknadsplatsen Drottningtorget och dess huvudbyggnad kan användas. Drottningtorget kan utvecklas i en vettig och intressant riktning till ett ekologiskt torg med ridhuset som en eko-saluhall där det finns två restauranger så som det var tänkt enligt ritningarna från 1890 utifrån vilka ridhuset byggdes om till Malmös första saluhall.
Ett annat spännande alternativ, som behövs i Malmö, är en plats för arkitekturutställningar, ett forum där arkitektur och planeringsvisioner visas varvat med föreläsningar och utbildningar. Kanske kan där finnas ett arkitekturmuseum eller varför inte ett ”International Arkitektur Forum” som Dansk arkitekturcenter, DAC, i Köpenhamn eller som det fantastiska arkitektur- och forskningscentret Aides i Berlin.
Det viktiga är att se framåt och samtidigt stödja sig på torgets historia och originalitet.
Vårt primära mål är att skydda det unika i Malmö. Vi vill utveckla ett förslag som är experimentellt och kreativt för att på så vis generera en dynamisk och erfarenhetsrik arkitektur där det finns en naturlig koppling till stadsrummet och stadslivet.
Vi vill att Drottningtorget ska leva och bli det torg som det förtjänar att vara. Det som nu är på gång är en vandalisering av torget.

Abelardo Gonzalez
Lasse Hector
Gå till toppen