Annons

Annons

Piketen vill ha tillbaka specialvapen

Nyheter

Skånes specialpoliser är avväpnade. Bara Nationella insatsstyrkan i Stockholm får spränga upp dörrar och skjuta gisslantagare med prickskyttegevär.

Skånepolisens insatsstyrka piketen på en insats i Burlövs kommun i augusti i år där ett misstänkt vapen setts i en villaträdgård. Styrkan ska kunna rycka ut på under en timme inom Skåne län.

Bild: Foto: Patrick Persson

Annons

– Om vi absolut måste in i en lägenhet där någon tagit gisslan, om det är skarpt läge, så tar det nu i bästa fall trettio sekunder, säger Ulf Sempert, polismästare i Malmö.– På trettio sekunder hinner den misstänkte döda gisslan, skära gisslan uppifrån och ner, så det duger inte. Det gäller nu, omedelbart.Fram till i våras kunde piketpolisen i Skåne använda sig av så kallad explosiv dörrforcering – särskilda sprängladdningar – för att komma in i en gisslanlägenhet på en sekund. Skånepiketen hade då byggt upp kunskaper i åtta år ihop med andra europeiska polisstyrkor.I februari 2012 förbjöds alla poliser utom Nationella insatsstyrkan att använda metoden. På samma sätt har polisledningen i Stockholm tidigare förbjudit Skånepolisen att använda det särskilda prickskyttegevär, PSG90, som tidigare funnits i arsenalen.– Det är konstigt att vi inte längre kan utnyttja de redskap som finns för att rädda tredje man, säger Ola Fredriksson, insatsledare vid Skånepiketen.– Att verktygen nu finns sextio mil bort, hos Nationella insatsstyrkan, känns märkligt när man står vid en insats och behöver utrustningen. Det är få situationer som pågått längre än fyra timmar och det talar för att resurserna borde finnas lokalt.Fredrikssons farhågor illustreras av en händelse på Agnesfridsvägen i Malmö den 30 augusti i år. Tidigt på morgonen tog sig en kriminell 31-åring in i sin ex-sambos lägenhet ett par våningar upp i huset. Han tvingade ut kvinnan och stannade kvar med deras gemensamma barn, fem år.Piketen, med en responstid till Skånes större städer på max en timme, omringade lägenheten och skickade fram förhandlare. Nationella insatsstyrkan, NI, larmades också, och några av deras poliser skickades från Stockholm med reguljärflyg, andra med helikopter. De hann inte fram till Malmö innan situationen var löst efter cirka fyra timmar.– Jag ser inget motsatsförhållande här, säger Ola Fredriksson.– Vi borde kunna agera i symbios med NI – att vi har kompetensen på plats och så ansluter de när de kan.I ett annat fall, i oktober 2010, tog en knivbeväpnad psyksjuk man ett barn som gisslan på Storgatan i Malmö. Med ett skjutavstånd på 100 meter var Skånepiketens personal osäker på om de skulle träffa mannen med de lättare vapen som Skånepolisen får använda. Och Nationella insatsstyrkan hann inte fram.– Nu har Skånepolisen klarat de här, och andra situationer, ändå, säger polismästare Ulf Sempert.– Men turen kan ta slut. Det kan gå annorlunda vid nästa tillfälle om vi måste stå och vänta på att NI ska ta sig hit. Och de skulle kunna vara någon annanstans i landet, med transporttider över sex timmar. Då är det märkligt att vi inte får använda de verktyg personalen är tränad på.Samtliga polismyndigheter i landet kommer under hösten att få lämna kravspecifikationer på vilka verktyg, metoder och andra resurser som behövs. Och en ny bedömning görs därpå centralt i Stockholm.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy