Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Spår av forntida palissad funnen

Spår av vad som kan ha varit en palissad och en jordvall har upptäckts vid de geofysiska undersökningarna i Uppåkra.

Manuel Gabler.Bild: Foto: Emma Larsson
Upptäckten gjordes vid de mätningar som österrikiska forskare gjort.
– I den västra delen av undersökningsområdet har vi funnit vad som liknar ett större system av diken som kan ha varit en del i ett system av palissader. Det är en större lämning. Cirka två meter bred och mellan hundra och hundrafemtio meter lång, säger Manuel Gabler från Ludwig Boltzmanns institut för arkeologisk undersökning och virtuell arkeologi i Wien.
Slutsatserna är ännu bara preliminära. För att man ska veta säkert måste mätresultaten analyseras ytterligare. Kanske måste man även gräva på platsen.
Vad som stärker forskarnas teori är att den underjordiska strukturen tycks bilda en gräns.
– Det är väldigt tydligt att den har begränsat bebyggelsen på platsen. Utanför finns knappast några arkeologiska lämningar medan det innanför diket finns ett stort antal lämningar som tyder på byggnader och annat som har tillhört bosättningen, säger Manuel Gabler.
Forskarna tänker sig att träpalissaden kan ha stått på en jordvall. Framför vallen har de diken legat som man tror sig ha hittat spår av.

Bebyggelse under cirka tusen år

I Uppåkra finns Sveriges största lämning av en forntida by- eller stadsliknande bebyggelse. Bebyggelsen låg där från år 0 fram till cirka år 1000.
Utgrävningar har bland annat avslöjat spår efter en hövdingagård och ett tempel.
Under tre år har forskare utfört undersökningar med georadar och magnetometer kring Uppåkra.
Mätmetoderna avslöjar stenar, murar, stolphål, eldhärdar, gravar, försvarsvallar och andra anläggningar under mark.
Gå till toppen