Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Hur ska LU få ut sin forskning?

Forskaren, vicerektorn, entreprenören och professorn i immunteknologi Carl Borrebaeck får Forska! Sveriges utmärkelse 2012 för framstående insatser inom medicinsk forskning och entreprenörskap.

Carl Borrebaeck.Bild: Foto: Lars Brundin
Hur ska LU få ut sin forskning?
– Det behövs mer resurser för att hinna validera resultaten. Istället startar vi bolag innan forskningen är mogen. Det är inte bra.
Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit som forskare?
– Att vi hittat möjligheter att att använda kroppens egna proteiner för att bekämpa sjukdomar samt för att tidigt kunna diagnosticera svåra sjukdomar som cancer.
Som entreprenör?
– Om man inte kommersialiserar forskningen så kommer den sällan ut till patienterna. Det har vi gjort i bolag som Bio Invent.
Men Bio Invent har haft motgångar i sina kliniska prövningar?
– Det finns inget läkemedelsbolag som inte har det motigt ibland.
Dina dubbla roller har också ifrågasatts. Du både leder Universitetets inflyttningsarbete på Medicon Village och ansvarar själv för verksamheter där. Hur ser du på det?
– Jag har fått frågan tusentals gånger, men om man gör allting tydligt och öppet så är det inga problem.
Vad betyder utmärkelsen för dig?
– Det är väldigt roligt, inte minst för att den delas ut för första gången samt för att det är för mina ansträngningar att arbeta med kliniska problem.

Stiftelsen Forska!

Sverige verkar för att förbättra villkoren för medicinsk forskning och dess tillämpning. Grundarna representerar politik, näringsliv, kultur, fackföreningar, patientföreningar, förvaltning, vård och universitet.
Gå till toppen