Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prodekanus avhopp protest mot sparbeting

Forskare och studenter får ta smällen när regionen sparar – det hotar vårdkvaliteten för alla skåningar, anser professor Kristian Riesbeck. Nu hoppar han av i protest.

Det är ett tungt namn som kliver av kort efter att Region Skåne beslutat att koncentrera all laboratoriemedicin till Lund. Riesbeck är förtroendevald prodekanus för medicinska fakulteten.
I den rollen ska han samordna forskning och utbildning i både Malmö och Lund för en betydelsefull del av länets vård- och forskningsapparat: 1 300 anställda samt 3 800 studenter och forskarstudenter.
Förutom att utbilda flera yrkesgrupper ska fakulteten utveckla nya metoder och stärka vården i regionen. Det går inte att göra bra med de begränsningar politikerna nu genomdriver, menar Riesbeck. I går meddelade han samtliga medarbetare att han avgår den 1 oktober.
– Jag har varit kritisk till sammanslagningsplanerna i flera år, men droppen som fick bägaren att rinna över kom för två veckor sedan, säger han.
– Då beslutade politikerna att flytta laboratorieverksamheten till Lund. På att flytta obduktionsforskningen gör man en besparing på 1,2 miljoner kronor – en och en halv tjänst.
Med ett underskott på hundratals miljoner i regionen är en sån besparing huvudlös, menar Riesbeck. Särskilt som kostnader flyttas över. Konkret: studenter, forskare och annan personal får lägga både tid och biljettpengar på resor mellan orterna.
Riesbeck har tidigare varnat för att flytten av resurser kan leda till att universitetet förlorar läkarutbildningen i Malmö.
– Och nu ska alltså politikerna dessutom flytta stora delar av de kliniska laboratorierna och förstöra infrastrukturen för våra studenter och forskare, säger han.
Redan i våras larmade Per Eriksson, rektor för Lunds universitet, ihop med medicinska fakultetens dekanus Gunilla Westergren-Thorsson om risk för utarmning om laboratorieflytten genomfördes. Uppenbarligen utan resultat.
Regionpolitikern Henrik Fritzon (S) deltog i förra mötet med regionens vårdproduktionsberedning. Han frågade kring de tidigare protesterna.
– Jag fick svaret att dialogen är bra [mellan regionens tjänstemän och fakulteten] och att man är hyfsat överens, säger han.
– Jag kan ju inte veta om det stämmer, men förutsätter att man talar sanning. Och en omstrukturering av sjukvården ska alltid göras i så tät dialog som möjligt med dem som ska göra själva jobbet.
Dekan Gunilla Westergren-Thorsson betonar att sista ordet inte är sagt – flytten till Lund kommer att ta flera år och fakulteten kan vara med och påverka i varje fall en del.
– Det finns en dialog, men jag upplever att vi hittills inte har fått gehör från politikerna, säger hon.
Sedan hon och rektor Eriksson larmade i våras har flera arbetsgrupper tagit fram risk- och konsekvensanalyser för att beskriva problemet för politikerna.
– Jag upplever att vi har haft svårt att få fram synpunkterna.
Du menar att siffrorna [besparingar] har fått styra över sakkunskapen?
– Jag menar att man har olika utgångspunkter. Min är att skapa bra undervisning och bra forskning. Vi står för framtiden, utvecklingen – det måste gå hand i hand med produktionen [vårdapparaten] för att det ska fungera optimalt.
Politikernas fokus kan också beskrivas av att fakulteten för ett par månader bjöd sedan in en rad politiker till ett möte nu i september. Alla, inklusive regionrådet Catharina Blixen-Finecke, tackade nej.
Att genomföra flytten riskerar att sänka kvaliteten på de läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal som utbildas i Skåne, menar Gunilla Westergren-Thorsson.
Kristian Riesbeck instämmer:
– Vid fakulteten utbildas den personal som ska ta hand om oss när vi blir sjuka och gamla. Där vill vi ha en hög kvalitet och så kunnig personal som möjligt. Om utbildningen försämras är det färre som vill studera och forska här. Den dåliga stämningen på Sus har redan gjort att AT-läkarna ger sin utbildning bottenbetyg i en landsomfattande undersökning.
Han ifrågasätter om den fortsatta sammanslagningen av olika vårdenheter alls sparar pengar.
– Man lyssnar inte på oss som är i verksamheten. Jag har varit i en mer bestämmande ställning som prodekanus i nio månader, men jag har inte kunnat påverka den här frågan alls, säger han.
– Jag kan inte vara med och ta ansvar för den fortsatta utvecklingen, det får politikerna stå för själva.
Sydsvenskan har sökt regionrådet Catharina Blixen-Finecke (M) Utan resultat.
Gå till toppen