Ekonomi

Tjänar mer än näringslivschefen

Sven Otto Littorin får 45 000 kronor i månaden för den halvtidstjänst där han ska fixa nya telekomjobb till Skåne efter Sony Mobiles storvarsel.

Bild: Foto: Jenny Leyman
Det var i lördags som Sydsvenskan kunde avslöja att regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult anställer partikollegan och förre ministern Sven Otto Littorin som sin särskilda rådgivare i telekomfrågor. Anställningen är en åtgärd för att möta krisen efter förra månadens varsel av 650 anställda vid Sony Mobile i Lund.
Littorin började sin anställning redan i måndags, men den sista signaturen på avtalet kom på plats först under tisdagen. Därför har anställningsvillkoren inte varit kända förrän nu.
Enligt kontraktet får Sven Otto Littorin 45 000 kronor i lön per månad för sin halvtidstjänst, som löper under ett halvår. För hela perioden handlar det om totalt 270 000 kronor.
Utöver det betalar Region Skåne sociala avgifter, semesterersättning och pension enligt samma villkor som gäller för andra anställda i regionen, uppger näringslivschef Hans Henecke som blir Littorins närmaste chef.
– Översatt till konsultarvode är det en ganska normal lön för en seniorkonsult, även om det är en väldigt hygglig lön utifrån vårt normala perspektiv, säger Hans Henecke som själv har en grundlön på 73 000 kronor i månaden och ett vd-tillägg på 15 000 kronor för uppdraget i Business Region Skåne.
Littorin fortsätter att bo i London, men några ersättningar för resor till arbetsplatsen eller dubbel bosättning ingår inte i anställningsvillkoren eftersom han enligt kontraktet har sin arbetsplats i Malmö.
Socialdemokraternas regionråd Christine Axelsson, även vice ordförande i regionala tillväxtnämnden, är kritisk till rekryteringen av Sven Otto Littorin, som hon först fick kännedom om via Sydsvenskan i helgen.
– Jag var helt chockad. Vi har inte fått någon information och jag vet fortfarande inte vad han ska göra. Vi har en egen organisation med Mobile Heights, Invest in Skåne och regionala tillväxtnämnden. Vad är det han ska göra som de inte kan klara? I så fall är det viktigt att vi bygger upp den kompetensen inom våra egna organisationer, för vi behöver den. Det var ju inte så länge sedan vi hade Astra Zenecas nedläggning, säger Christine Axelsson.
Hans Henecke förväntar sig att Littorin bland annat ska skaffa fram hjälp från myndigheter på nationell nivå. Därmed kommer lönekostnaden att betala sig.
– Vi är Sveriges ledande plats för telekom. Hur kan vi med utgångspunkt från våra styrkeområden skapa en miljö som fixar jobb åt de 650 som är varslade och kanske få hit ytterligare något stort företag genom Invest in Skåne? Jag vill inte sitta här om fem år och säga 'Vad fan kunde vi ha gjort för att Sony skulle ha stannat här?', säger Hans Henecke.
Sven Otto Littorins anställningsavtal med Region Skåne blev klart på tisdagen.
Läs alla artiklar om: Sony Mobile
Gå till toppen