Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Fransk säkerhet höjs

Nya karikatyrer av Muhammed publiceras i dag i en fransk satirtidning. Oro för våldsamma protester får nu Frankrike att höja säkerheten kring bland annat ambassader, säger utrikesminister Laurent Fabius.

Framsidan på veckans nummer av den franska veckotidningen Charlie Hebdo består i dag av en teckning på en muslim i rullstol, körd av en ortodox jude, och texten "Driv inte med oss".

Inne i tidskriften finns fler teckningar som bland annat visar profeten Muhammed i "vågade situationer", rapporterar tidningen Le Monde. Frankrike har höjt beredskapen kring ambassader och andra institutioner med anledning av teckningarna.
– Jag har naturligtvis utfärdat instruktioner om att särskilda säkerhetsåtgärder ska vidtas i alla de länder där det här skulle kunna innebära problem, säger utrikesminister Laurent Fabius.

Veckotidningen hade i förväg meddelat att den skulle publicera karikatyrer av profeten Muhammed som skulle kunna "chocka dem som vill bli chockade".
– Vi gör karikatyrer av alla, varje vecka, men när vi gör det med profeten så kallas det för provokation, försvarade sig chefredaktören Stephane Charbonnier i fransk tv i går.

Charlie Hebdo har flera gånger tidigare varit i liknande blåsväder. 2006 publicerade tidskriften de tolv teckningar som danska Jyllands-Posten tidigare tryckt. I november 2011 förstördes merparten av redaktionen av en inkastad brandbomb, sedan det blivit känt att ytterligare Muhammed-karikatyrer skulle publicera
Nu befaras att den nya publicering ska utlösa nya protester i Europa.

Samtidigt har protester mot den USA-producerade Muhammedfilmen brutit ut i östra Afghanistan. Omkring 1 000 demonstranter, de flesta universitetsstudenter, skanderar "Död åt Amerika" när de blockerade en viktig väg mot Kabul.
Gå till toppen