Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mejlspecialist växer snabbt

E-postleverantören Apsis i Malmö är ett av landets mest snabbväxande bolag.
Medan tillväxtföretagen krymper i antal har Apsis fortsatt att expandera i lågkonjunkturen.

För elva år sedan startade Anders Frankel enmansföretaget Apsis i Malmö. I år omsätter bolaget omkring 150 miljoner kronor och företaget ligger på fjärde plats på Ahrens tillväxtlista.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Malmöföretaget Ahrens & partners listar varje år Sveriges mest framgångsrika tillväxtföretag. För att kvala in på listan krävs lönsamhet och stark tillväxt under flera års tid.
Nu är listan för 2012 klar och i topp hamnar Studentconsulting som hyr ut studenter till företag. Bolaget har i genomsnitt vuxit med 90 procent årligen de senaste sex åren.
– Det är helt kolossalt. De har nästan fördubblat sig själva varje år, säger Michael Engström, tillväxtkonsult på Ahrens & partners.
Malmöföretaget Apsis hamnar på listans fjärde plats, liksom i fjol. Affärsidén är att hjälpa andra företag med marknadsföring via e-post.
Det kan exempelvis vara Ikea som vill skicka ut erbjudanden med e-post till sina Ikea Family-medlemmar.
– Vi står för teknik och rådgivning, företagen bestämmer vad de vill kommunicera, säger företagets grundare och vd Anders Frankel.
I dag har Apsis 6 000 kunder i 50 länder. Företaget har sedan länge flyttat ut från företagsinkubatorn Minc och det har vuxit med sina egna vinstpengar.
– Jag tror vi har varit duktiga på att lyssna på våra kunder. Vi har varit fokuserade och tekniskt kreativa, säger han.
Frankel planerar fortsatt expansion utomlands och Malmös mångfald av invånare är en tillgång.
– När vi till exempel skulle etablera oss i Istanbul fanns det personer i Malmö som kunde turkiska. Här är lätt att hitta medarbetare.
Utöver Apsis finns ytterligare två skånska företag på årets tillväxtlista; gymkedjan Fitness24seven och blodanalysföretaget Cellavision i Lund.
Fitness24seven har klättrat från 26:e till 6:e plats.
Förra året omsatte företaget 185 miljoner kronor, inräknat dotterbolagen i Norge och Finland. Kedjan har 87 gym.
– 2015 ska vi ha 220 anläggningar i Sverige, Norge, Finland och något land till, säger Christian Ask, som startade Fitness24seven för nio år sedan.
Tillväxtbolagen är annars en minskande skara, bara 36 företag finns med på listan från Ahrens & partners. För några år sedan var de över hundra.
Michael Engström poängterar att företag kan växa i alla branscher, även om bemannings- och IT-branschen just nu dominerar bland tillväxtföretagen. För att en företagsledare ska lyckas krävs tydlig drivkraft, fokus och en vilja att växa, enligt Michael Engström.
Och Anders Frankel ser inga hinder för att utvidga sitt företag inom e-postmarknadsföring, trots tänkbara konkurrenter som Facebook, Twitter och meddelandetjänster i mobilen.
– E-post kan låta osexigt och nästan kännas gammaldags, men det är utan jämförelse det bästa sättet två människor kan kommunicera utanför realtid. Och du kan inte handla på nätet utan en e-postadress, säger han.

Apsis

2001 grundade Anders Frankel företaget Apsis med huvudkontor i Malmö.
Omsättning 2011: 134 miljoner kronor.
Resultat före skatt 2011: 23 miljoner kronor.
Antal anställda: Cirka 150.
Tillväxt: I genomsnitt 79 procent årligen de senaste sex åren.

Kraven för att kvala in på listan

För att komma med på tillväxtlistan krävs att ett företag:

Har funnits i minst sju år, har lägst sextio miljoner kronor i årsomsättning det senaste året och över sextio anställda.

Har omsättningstillväxt på minst 25 procent de senaste sex åren (förvärv av företag räknas inte som tillväxt.) Tillväxten ska överstiga 20 procent de två senaste åren, och fler än tre av de sju tillväxtåren.

Har varit lönsamt de två senaste åren, och minst fyra av de sju senaste åren.

Har kärnan i affärsverksamheten i Sverige. Försäljningen till en enda kund får inte överstiga 50 procent.

Gå till toppen