Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Pengar är ju inte allt”

Det finns de som längtar efter att få gå hem från arbetet. Som tycker att fritiden är mer givande. Andra lägger ner sin själ i jobbet. Vi har pratat med några som verkligen gillar det de gör.

Urim Kabashi.Bild: Foto: Åsa Sjöström
Namn: Urim Kabashi.
Ålder: 35 år.
Bor: Malmö.
Yrke: Driver städfirman Klart Rent.
Familj: Fru och två barn.
Fritid: Umgås med familj och vänner, spela fotboll och biljard.
Varför älskar du ditt jobb?
– Jag gillar när mitt arbete gör stor skillnad. Jag är väldigt stolt över det jag gör, speciellt när jag hjälper äldre människor som inte orkar städa själva eller stressade familjer som inte hinner. På kvällarna får jag ofta sms av kunder som tackar mig för ett bra arbete. När jag har kontorsstädningar träffar jag alltid mycket folk som jag kan skoja med och de visar mig mycket respekt. 95 procent gör i alla fall det. 5 procent gör det inte. Men det kan ju bero på att de har en dålig dag. Får jag respekt får jag också större lust att jobba.
Tycker du att det är viktigt att skilja på jobb och fritid?
– Att få tid till familjen är viktigt. Men helgerna är inte heliga. Ibland måste jag jobba eftersom det är då folk oftast vill ha hjälp med flyttstädningar. Då umgås jag med mina barn mitt i veckan istället, när jag inte har några jobb inbokade.
Har du alltid älskat ditt jobb?
– Nej, från början handlade det bara om att jag var tvungen att skaffa ett jobb. Många säger att de hatar att städa och jag tyckte inte heller om det när jag började. Mitt första städjobb fick jag när jag bodde i Tyskland. Där hade jag en arbetsledare som lärde mig mycket. Ju mer jag lärde mig desto mer tyckte jag om jobbet.
När jag flyttade till Sverige för fem år sedan tänkte jag mycket på vilken typ av jobb jag skulle ta och om jag kanske skulle utbilda mig. Men redan fem dagar efter att jag fått mitt personnummer blev jag anställd på ett städföretag. Det måste vara någon slags rekord. Jag trivdes väldigt bra och minns hur glad jag blev när första lönen kom.
Ett tag städade jag på ett företag i Malmö där många frågade om jag även kunde putsa deras fönster hemma. Efter att fler och fler frågat bestämde jag mig för att starta eget. Som egenföretagare älskar jag mitt jobb ännu mer, för nu kan jag bestämma allting själv. Under semestern i somras längtade jag till och med tillbaka till jobbet. Jag tänker aldrig på att jag skulle vilja byta arbete, snarare på hur jag ska få mitt företag att växa. Jag vet att jag inte kan bli rik på mitt jobb, men pengar är ju inte allt.

Svenskarnas drömjobb

Bland anställda
1. Personalchef
2. Entreprenör
3. Ingenjör
4. Författare
5. Läkare
Bland egenföretagare
1. Entreprenör
2. Författare
3. Managementkonsult
4. Advokat
5. Äventyrare
Bland arbetssökande
1. Ingenjör
2. Entreprenör
3. Ekonom
4. Personalchef
5. Fotograf
Bland studerande
1. Ingenjör
2. Ekonom
3. Lärare
4. Entreprenör
5. Personalchef
Källa: Manpower Work Life Rapport 2011
Gå till toppen