Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rasismen exemplifierad

Debatten kring Wirséns "Lilla skära och alla brokiga" följer väl upptrampade spår. En grupp som nagelfar framställningar av minoriteter och kvinnor, en annan grupp som i princip håller med men tycker att vi ju redan vet allt detta, gäsp gäsp.

För egen del anser jag att det finns saker som förtjänar att tjatas om. Fördomar parkerar bussen i eget straffområde och det enda anfallande lag kan göra är att nöta på. Det intressanta med Wirséns affisch är nu att dess rasism inte främst ligger i stereotypiseringen.
”Lilla hjärtat” framställs helt i linje med hur övriga gestalter skildras, förenklat som i de flesta sagor, och sånt är ungarna vana att hantera. Nej, kruxet är vad i all sin dar ”Lilla hjärtat” gör i en FABEL?! Vad underförstås här? Tre förmänskligade djur och en svart (fördjurligad) människa? En del sorts människor är inte människor. Vilket är det djupaste och mest avskyvärda av rasismens påstående.
Faktum är att både filmaffischen och debatten exemplifierar exakt vad ”strukturell rasism” handlar om: fördomar som är så djupt ingraverade i oss att även den mest antirasistiska tenderar att förbise dem, eller till och med för dem vidare i sin kritik.
Gå till toppen