Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tema: hållbar utveckling

– Man förstår inte ens rubriken på min konferens men den är cool.
Sustainability Week hålls i Malmö med fem konferenser på temat hållbar utveckling. Orden ovan är Per Grankvists, en av tusen miljöengagerade som deltar.

På ett blåsigt hustak i Rosengård, nio våningar över marken, står ett tjugotal människor i små grupper och pratar. De går en rundtur i ett av bostadsrättsföreningen Hildas hus på Rosengård. Dagen innan satt de hela dagen och lyssnade på föredrag ute på Malmömässan. Bland annat fick de höra om den miljömedvetna upprustningen av Hilda. Nu är de på besök i verkligheten.
Veckans fem konferenser på Malmömässan har fokus på hållbar utveckling och många av deltagarna kommer från offentligt håll, det vill säga kommuner, städer, regioner. Men företag och forskningsinstitut finns också representerade.
– Det är fler företag som deltar nu än tidigare, säger Trevor Graham från Malmö stad, om Ecoprocura, den konferens som han är med och anordnar.
Ett av målen med konferenserna är att sammanföra företag och offentlig verksamhet. Ett annat att fungera som en mötesplats där man utbyter idéer, erfarenheter och lärdomar.
– Det här är inte som Cop15 i Köpenhamn med stora visioner och mål. Det är tusen ”doers” som kommer hit, människor som har gjort något. Som har tagit de stora globala miljöfrågorna ned till lokal nivå och där skapat förändring, säger Per Grankvist, journalist och författare, som är moderator på konferensen Covenant Capacity.
Sustainability week finansieras av medel från olika håll, bland annat EU-pengar och deltagaravgifter. Malmö stad står för ungefär en fjärdedel av kostnaderna, enligt Trevor Graham.

Sustainability week

Fem konferenser under en vecka med inriktning på hållbar utveckling.
Cirka tusen personer från flera länder deltar.
Målet är att deltagarna ska utbyta erfarenheter och kunskap, knyta kontakter och inspirera varandra.
Malmö stad räknar med att veckan fungerar som reklam för Malmö och bidrar till att profilera staden som en svensk och internationell pionjär vad gäller miljöfrågor.
De fem konferenser som hålls är:
Climate Living in Cities Concept – fokus på fastigheters konstruktion och bedrift.
Coolbricks – inriktat på energieffektivisering av byggnader med kulturhistoriskt värde.
Covenant Capacity – handlar om goda exempel på hållbar klimat- och energiplanering.
Cascade – om energiplanering.
Ecoprocura – hållbar upphandling i fokus: hur kan myndigheter påverka miljön genom vad och hur de konsumerar.
Miljötänk. Brf Hilda i Rosengård har renoverat miljonprojektshus och satsat på miljötänk. Guiden Johanna Ekne visar ventilationsrummet uppe på taket. Jesper Danielsson kliver ut på taket och Joachim Reiter kikar nyfiket in i ventilationsrummet.
Foto: Åsa Sjöström
Gå till toppen