Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chefer åtalas i Panaxiahärvan

Två tidigare chefer i värdeföretaget Panaxia kommer i höst att åtalas för grova bokföringsbrott, uppger ekobrottsåklagaren John Keränen för TT. Nya uppgifter säger också att pengar kan har förts över till ett annat bolag.

Det var i april i år som två höga chefer vid det nu konkursade värdeföretaget häktades misstänkta för grovt bokföringsbrott. I mitten av juni belades de två med kvarstad, vilket betydde att Kronofogden kunde säkra tillgångar motsvarande 35 miljoner kronor.
De har sedan släppts på fri fot men misstankarna kvarstår, enligt John Keränen.
– Det blir åtal under hösten, säger John Keränen till TT.
Keränen är också ansvarig åklagare för den nya brottsutredning som öppnats efter det att Panaxia gick i konkurs i början av september. Nu handlar det om misstänkt förskingring efter det att konkursförvaltaren upptäckt att stora summor saknas i Panaxia.
I branschen surrar rykten om att organiserad brottslighet förekommit i Panaxia-härvan. John Keränen vare sig bekräftar eller dementerar:
– Hur definierar man organiserad brottslighet? Det här är i alla fall inte ett fyllo som slagit ett annat fyllo på käften. Här finns det nog snarare anledning att tro att det är någon som tänkt till ordentligt, säger John Keränen.
På torsdagen kom också uppgifter i P4 Radio Stockholm om att fem miljoner kronor kan ha svindlats från Panaxia och överförts till ett annat säkerhetsföretag, Nordisk bevakningstjänst. Enligt de handlingar som kommit in till tingsrätten var Nordisk bevakningstjänsts förre vd i stort behov av pengar. Han kontaktade då Panaxia, där han hade goda kontakter. En vecka senare förde en av cheferna på Panaxia över pengarna till den förre vd:n.
Inte bara den Ica-butik i Gävle som polisanmält Panaxia har drabbats av konkursen. Ytterligare en handfull Ica-butiker berörs.
– Så vitt jag känner till kan det röra sig om en sex-sju stycken enskilda Ica-handlare som drabbats. De har lämnat ifrån sig sina dagskassor till Panaxia för att få pengarna insatta på sina konton, men det har inte skett, säger Anders Hallgren, pressansvarig vid Ica-handlarnas förbund till TT.
Det är handlare av varierande storlek från Skåne i söder upp till Norrland som drabbats.
De får nu hjälp av Ica och Ica-handlarnas förbund.
Reitan Convenience Sverige som bland annat driver 7-Eleven och Pressbyrån drabbas av konkursen i Panaxia, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Reitan har använt Panaxia för kontanthanteringen i de två bolagen.
Ännu kan Reitan inte överblicka hur mycket pengar som bolaget förlorar i konkursen men räknar med att det kan handla om kontanter runt 85 miljoner kronor.
Cirka 250 bensinhandlare har drabbats av Panaxiakonkursen, och Svensk bensinhandel befarade för ett par dagar sedan att flera skulle gå i konkurs. Men hittills har det gått att undvika.
– Det har inte blivit någon konkurs än, vi har jobbat dag och natt ett par dagar för att undvika det och försöka få fram pengar. Delvis har vi försökt hjälpa dem med att få anstånd med betalningar, säger Cecilia Tall, biträdande direktör vid organisationen.
Ett mindre antal bensinhandlare har dock fortfarande ett konkurshot hängande över sig.
– Det handlar om mindre än tio stycken, säger Cecilia Tall.
Gå till toppen