Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Syrefattigt på performance

Omtöcknad kommer jag hem från Janna Holmstedts performance "Limit-Cruisers". I telefonen försöker jag förklara för mamma: "vi var sex i publiken som tre i taget fick kliva in i varsin plastboll. Öppningen drogs igen med ett blixtlås. Sen släcktes ljuset". I andra luren blir det tyst.

Bild: Foto: Jörgen Dahlqvist
Förutsättningen är brutal: om tio minuter tar syret slut. En röst räknar ner samtidigt som vi får instruktioner om hur vi ska röra oss. ”Din röst, din hud, situationen du är innesluten i.” Inuti våra enorma bubblor liknar vi foster, astronauter, encelliga organismer belysta genom ett mikroskop. Verket är del av Janna Holmstedts doktorandprojekt och visas på Inter Arts Center i Malmö (18–20.9); det opererar mellan konst och teater och ställer begreppet ”publik” mot sin spets. Det framkallar ett rum där klaustrofobi inte är någon motsats till frihet.
Tio, nio, åtta, snart är syret slut. Värmen, flimret. Rösten som säger: ”You are falling into life. But never really reaching it.” Mamma, är du kvar?
Gå till toppen