Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Syrefattigt på performance

Omtöcknad kommer jag hem från Janna Holmstedts performance "Limit-Cruisers". I telefonen försöker jag förklara för mamma: "vi var sex i publiken som tre i taget fick kliva in i varsin plastboll. Öppningen drogs igen med ett blixtlås. Sen släcktes ljuset". I andra luren blir det tyst.

Bild: Foto: Jörgen Dahlqvist
Förutsättningen är brutal: om tio minuter tar syret slut. En röst räknar ner samtidigt som vi får instruktioner om hur vi ska röra oss. ”Din röst, din hud, situationen du är innesluten i.” Inuti våra enorma bubblor liknar vi foster, astronauter, encelliga organismer belysta genom ett mikroskop. Verket är del av Janna Holmstedts doktorandprojekt och visas på Inter Arts Center i Malmö (18–20.9); det opererar mellan konst och teater och ställer begreppet ”publik” mot sin spets. Det framkallar ett rum där klaustrofobi inte är någon motsats till frihet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen