Ekonomi

”Ibland kan man bli hemmablind”

Pia Kinhult (M) försvarar beslutet att ge förre moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin uppdraget att ragga mobiljobb till Skåne.
– Vi får inte vara rädda för att bjuda in kompetens utifrån, säger regionstyrelsens ordförande.

Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande.Bild: Arkivfoto: Pontus Tideman
När stora företag varslar i Skåne kallas före detta ministrar in för att rädda kvar jobb i regionen.
Först kom Allan Larsson och nu Sven Otto Littorin.
I mars 2010 fick Allan Larsson, tidigare socialdemokratisk finansminister och dåvarande styrelseordförande för Lunds universitet, uppdraget att rädda jobben kvar efter Astra Zenecas nedläggning i Lund som berörde 900 anställda.
Nu handlar det om effekterna av Sony Mobiles varsel på nästan 1 000 personer, inklusive konsulter. Då är det Sven Otto Littorin, som Sydsvenskan avslöjade i helgen, som får uppdraget under ett halvår.
Han är ”Special Advisor to the First Governor of Region Skåne” det vill säga Pia Kinhults (M) specielle rådgivare. Uppdraget är att samordna nationella insatser rörande forskning, utbildning och innovation inom området mobila lösningar.
– Vi överutnyttjar ex-ministrar här i Skåne, säger Pia Kinhult halvt på skämt, halvt på allvar.
Hon bemöter bland andra regionrådet Christine Axelssons (S) kritik att regionen inte utsett en förhandlare med rötterna i Skåne med:
– Littorin ska hjälpa oss med kontakterna med myndigheter och det nationella systemet. I det kortsiktiga har vi behov att hitta formerna för de kontakterna. Sen ska han tillsammans med Mats Ekstrand på Mobile Heights scouta marknaden efter nya företag.
När Astra Zeneca försvann från Lund fanns det ett helt hus att fylla. Pia Kinhult säger att det som blev Medicon Village egentligen var Allan Larssons ursprungsidé.
– Nu blev det inte precis som han sa från början, men han såg vinsten med att sammanföra forskning och entreprenörer under samma tak.
Pia Kinhult ser parallellerna mellan Larssons och Littorins uppdrag. Denna gång hoppas hon mer på nya företagsetableringar.
– Den genomgång vi fick av Mobile Heights visar att hela värdekedjan inom mobila lösningar redan finns i Skåne, säger hon.
Christine Axelssons kritik gick också ut på att kompetensen redan finns och hon undrade vad Littorin kan bidra med.
– Precis som Allan Larsson har han ett stort nätverk som vi kan få tillgång till. Det finns massor av kunskap redan i regionen, men ibland kan man bli hemmablind och då är det bra att bjuda in någon utifrån, säger Pia Kinhult.
Är det inte viktigt att ha den kompetensen inom regionen?
– Jo, men det handlar om både och. Att bygga vidare på det vi redan har och att vara öppen för att andra kanske ser andra saker än vad vi gör. Jag hoppas att vi ska lära oss så vi hittar en modell för nästa gång något företag eller bransch omstrukturerar sig.
Hade du några dubier att ge uppdraget till en partikollega?
– Nej, för det första var det länge sedan han hade ett politiskt uppdrag, för det andra är det viktigare att se till personen än till politiken. Precis som vi gjorde i Allan Larssons fall.
Pia Kinhult tror till exempel att vi får se fler omstruktureringar inom Life Science-branschen i regionen.
– Även om det inte går lika fort som inom mobilbranschen är det viktigt att vi bygger upp en kunskap som gör att vi kan agera snabbt och öppet.

45 000 för en halvtidstjänst

När Astra Zeneca aviserade sin nedläggning bildades samarbetsorganet Forsknings- och innovationsrådet i Skåne, Firs, som gav Allan Larsson uppdraget. Bakom Firs står förutom Region Skåne och Lunds universitet även de övriga lärosätena i Skåne och Blekinge samt Lunds kommun, Malmö stad, Helsingborgs stad och Kristianstads kommun.
I oktober har Firs möte för att diskutera vad som händer i spåren av Sony Mobiles varsel.
Sven Otto Littorin har fått uppdraget som Pia Kinhults specielle rådgivare under sex månader. Hans ersättning för halvtidsuppdraget är 45 000 kronor i månaden.
Gå till toppen