Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slipsen är mer än en fluga

Här är Malmöföretaget som har både hängslen och livrem. Och inte minst slipsar, en accessoar som ökat i popularitet de senaste åren.

På Sofielund i Malmö ligger Portia AB som fick sitt namn efter den rika arvtagerskan Portia i Shakespeares Köpmannen i Venedig. Vid ett tillfälle klädde hon ut sig till man för att kunna möta sin älskade.
I dag driver syskonen Jockum Åkesson och Lottie Pernsvi familjeföretaget och de hoppas få uppleva hundraårsjubileet om tolv år.
Det var inte självklart att de skulle ta över det som deras farfar startade. Båda hade andra karriärer innan de klev in på Palmgatan för att lär sig allt om slipsar, flugor, livremmar, hängslen och andra främst manliga accessoarer.
– Jag ångrar mig absolut inte, säger Lottie Pernsvi vars son också börjat i företaget.
Fram till 2003 tillverkades deras slipsar i Malmö. Men nu är det bara livremmar och hängslen som görs här. Idag har företaget åtta anställda.
– Vi lade ner tillverkningen inte bara för kostnadernas skull. När tekoindustrin försvann från Malmö försvann också de som kunde reparera våra maskiner. Förr kunde det komma en reparatör inom en timme, plötsligt handlade det om dagar i stället, berättar Lottie Pernsvi.
De senaste åren har företaget, liksom slipsbranschen i övrigt, sett ett uppsving.
– Och det ser ut att bli ännu bättre i år, säger Jockum Åkesson som är den av syskonen som har hand om pengarna.
Lottie Pernsvi sköter inköp och design.
Höstens trend är färgrik, både runt hals och midja. Och färgerna lär stanna även i vår, spår Lottie Pernsvi som just varit på en mässa i Tyskland.
Så här års är hennes hjärna inställd på både höst och vår. Många av höstens accessoarer har redan skickats iväg till kunderna, men en hel del återstår att leverera.
Samtidigt inspireras hon av vårens trender på mässor.
– Detta är det enda vi tar in utifrån de order vi fått in, säger Lotti Pernsvi och håller upp en halsduk.
– Resten köper vi på spekulation vilket betyder att våra säljare kan ge sig ut i butikerna med höstens varor nu och vi kan leverera snabbt.
Företaget äger det gula tegelhuset på Palmgatan vilket gör att syskonen planerar att vara kvar så länge det bara går, även om lokalerna är lite stora nu när slipstillverkningen sker i Italien, Vietnam, Tyskland och Kina.
– Att vi bor så här billigt räddade oss 1992 som var vårt tuffaste år, minns Jockum Åkesson.
Millennieskiftet blev en höjdpunkt och i sommar har Måns Zelmerlöw bidragit till att hålla liv i flugan.
– Det verkar vara ett mode som hittills mest spridit sig i Sverige och Danmark, säger Jockum Åkesson. De flesta influenserna kommer annars oftast söderifrån.
Lågkonjunktur brukade förr betyda fler sålda slipsar. Det var enklare och billigare att förnya sig med en kravatt än en ny kostym.
Nu spelar konjunkturen mindre roll, och just nu är det helt enkelt inne att knyta något runt halsen.

Accessoarer med historia

Hängslen: Har använts sedan 400-500 f kr. De moderna hängslena uppfanns av Albert Thurston 1822. Under första världskriget tappade hängslena i popularitet, männen vande sig vid istället vid uniformsbälten.
Bältet: Har en ännu längre historia i människans tjänst. Genom bältenas spännen har arkeologer fått hjälp att tidsbestämma fornfynd.
Slipsen: Är yngst i gänget och har sitt ursprung i de kravatter som soldater från Kroatien bar när de kom till Paris 1635 för att stötta Ludvig XIII och kardinal Richelieu. Historien säger att det var deras fruar som knöt dem på ett speciellt sätt så att soldaterna skulle känna igen varandra i stridens hetta.
Omsättning 2011: 15,8 miljoner kronor (14,6).
Vinst före skatt 2011: 1,2 miljoner kronor (251 000).

Portia AB

Omsättning 2011: 15,8 miljoner kronor (14,6).
Vinst före skatt 2011: 1,2 miljoner kronor (251 000).

Gå till toppen