Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Slottsfru med energi i luften

Alexandra von Schwerin lämnade chefsjobbet i Stockholm för en godsherre, ett slott och skånsk vindkraft. Nu gräver hon i sitt förflutna för att ge upprättelse åt slottsfrun.

Föredrar parker. Alexandra von Schwerin vill helst bygga vindkraftsanläggningar koncentrerat i industriella parker eller i närheten av annan infrastruktur, som vägar eller järnväg. På så sätt minskar ingreppet i landskapsbilden, menar hon.Bild: Foto: Jenny Leyman
En fasan springer ut från de höga buskagen och fortsätter över grusgången som leder fram till Skarhults slott. Bilvägen från Lund går genom godsets ägor med runt tusen hektar bördig och för säsongen nyskördad åkermark. Här ligger också åtta vindkraftverk.
– När jag kom hit tänkte jag, herregud vad ska jag göra nu? Vad gör en slottsfru egentligen? Min förutfattade mening var att hon putsar silver och ordnar blomsterarrangemang. Men jag förstod snabbt att de här ställena kräver något av en, man är chef för ett familjeföretag, säger Alexandra von Schwerin.
På slottet bor hon med sin man Carl Johan von Schwerin, godsets ägare, och deras tre barn. Några av rummen hyr de ut, likaså ett antal kringliggande hus. När prins Carl Philip pluggade på Alnarps lantbruksuniversitet var det här han var inackorderad.
Alexandra von Schwerin tar fram en burk pulverkaffe och häller upp kokande vatten i vita kaffekoppar. Längs en av väggarna i slottets stora sällskapsrum hänger en oljemålning föreställande Mette Rosenkrantz, en av Danmarks rikaste kvinnor på 1500-talet. Det var hon som lät uppföra stora delar av slottet.
– För att förstå vad en slottsfru gör började jag forska om mina föregångare. Och jag fann företagsledare av rang bland de här kvinnorna.
Alexandra von Schwerin menar att slottsfruarna spelat en betydande roll för godsens överlevnad, men att deras insatser inte dokumenterats och alltför sällan framhålls. Hon liknar det vid att kvinnor orättvist hamnat i skymundan när historien skrivits även i andra sammanhang.
– Vi vill gärna tro att det till exempel var Karl den tionde, elfte och den tolfte, de stora krigarkungarna, som styrde Sverige. Men det var drottning Hedvig Eleonora som styrde med järnhand, för herrarna var ju ute och krigade, säger Alexandra von Schwerin.
Under hösten söker hon pengar för att finansiera ett forskningsprojekt som ska mynna ut i en utställning 2014 om kvinnor vid maktens sida under femhundra år. Till sin hjälp samarbetar hon med historiker vid Lunds, Umeås och Göteborgs universitet.
Godset liknar Alexandra von Schwerin vid en stafettpinne att föra vidare till kommande generationer.
När hon träffade Carl Johan Schwerin jobbade hon som marknadschef på Stockholms auktionsverk. Innan det hade hon haft en liknande anställning på Liljevalchs konsthall och hon har också jobbat som journalist på SVT:s Sydnytt och Rapport. Carl Johan von Schwerin hade redan byggt ett antal vindkraftverk genom godset och de båda kom överens om att vidareutveckla affärsidén.
– Men ingen av oss var bekväm med att jag var anställd av honom och därför bildade vi ett annat bolag, som inte är knutet till gården.
Affärsidén är både att bygga egna vindkraftverk men också att delfinansiera och hjälpa andra att bygga.
– Vi sitter med i båten och är inte bara konsulter utan även risktagare. Vi vänder oss till de stora markägarna som är intresserade av vindkraft och som känner att det är tryggt att få hjälp av några i deras egen situation som redan har gjort det här.
Alexandra von Schwerin har som ambition att tillsammans med Carl Johan von Schwerin investera mellan 150 och 200 miljoner kronor i vindkraft. Idag har de sex vindkraftverk i drift, tillsammans med partners är sexton under uppbyggnad och trettiofem är på väg att bli finansierade. 2013 hoppas de få tillstånd att bygga ytterligare 115 vindkraftverk.
– När vi startade 2006 var det en jätteboom för vindkraften. Al Gores film hade precis kommit och elpriset var ett helt annat än idag.
Efter ett par år gick schweiziska energijätten EGL in som huvudägare i HS Kraft, men bolaget drog sig ur under förra året.
– Finansieringen är det allra svåraste nu, på grund av det låga elpriset. Bankerna kräver väldigt stort riskkapital, säger Alexandra von Schwerin.
Dessutom är det andra faktorer som talar mot. Till exempel att all kärnkraft i Sverige är i drift och att vattenkraften går på högvarv.
Alexandra von Schwerin tycker sig se en starkare opinion för vindkraft. Dessutom menar hon att beslutsprocesserna har blivit kortare för den som vill bygga. Men på ett nationellt plan saknar hon mod från politikerna. Tyskland är hennes förebildsland.
– De har i dag 29 000 megawatt i bruk från vindkraft, det är som hela Sveriges konsumtion en kall vinterdag. Tyskland är före idag och kommer att vara hästlängder före Sverige om tio år.

Alexandra von Schwerin

Ålder: 41 år.
Familj: Man och tre barn.
Bor: Skarhults slott.
Gör: Styrelseordförande i ägarbolaget Vento AB och delägare i projekteringsbolaget HS Kraft. Vindkraftsägande i bolagen Blåshult, Frees och Frick, Vento och HS Kraft.
Aktuell: Planerar för en utställning om slottsfruar som företagsledare.

Fakta

Varför hon ville gå om styrelseutbildningen vid Lunds universitet: ”Jag tyckte att jag lärde mig så mycket hela tiden så jag frågade om jag fick gå den en gång till. Men de föreslog att jag skulle ta en MBA vid Handelshögskolan istället. Båda utbildningarna bidrog till att jag lärde mig ’ekonomiskan’.”

Om hon varit osynlig: ”Då hade jag varit vid Barack Obamas skrivbord. Jag vill veta hur han egentligen tänker, Hur mycket av det han gör som är en ’show’”.

Senast lästa bok: ”'Fifty shades' av E L James, men det räcker att läsa del ett.”

Fyra viktiga personer yrkeslivet:

Magnus Grill, HS Kraft:s första vd, tidigare vd på Lunds Energi och Öresundskraft: ”Magnus är en av energibranschens kunnigaste personer, dessutom är han lika cool som James Bond och bildad som Aristoteles.”

Karin Karlsson, nyutnämnd chef för Eurovision song contest i Malmö nästa år: ”Vi lärde känna varandra på SVT Malmö för 15 år sedan. Karin är djärv och trogen sina gröna idéer. Hon har den skönaste humorn och i det svartaste svarta kan man tillsammans med Karin alltid se en ljusglimt.”

Marika Wachtmeister, grundare av Wanås utställningar: ”Marika är min idol. Hon har också gift sig till ett gods och gjort något enastående av sin situation som skapar glädje för hundratusentals människor varje år.”

Knut Ramel, tidigare Nordenchef för investmentbankerna Merrill Lynch och UBS: ”För en entreprenör är det ovärderligt att ha en direktlinje till en av Sveriges vassaste företagsförvärvsbankirer.”

Alexandra von Schwerin väljer fyra viktiga personer i sitt yrkesliv":

Magnus Grill, HS Kraft:s första vd, tidigare vd på Lunds Energi och Öresundskraft: ”Magnus är en av energibranschens kunnigaste personer, dessutom är han lika cool som James Bond och bildad som Aristoteles”.

 Karin Karlsson, nyutnämnd chef för Eurovision song contest i Malmö nästa år:  ”Vi lärde känna varandra på SVT Malmö för 15 år sedan. Karin är djärv och trogen sina gröna idéer.  Hon har den skönaste humorn och i det svartaste svarta kan man tillsammans med Karin alltid se en ljusglimt.”

 Marika Wachtmeister, grundare av Wanås utställningar: ”Marika är min idol. Hon har också gift sig till ett gods och gjort något enastående av sin situation som skapar glädje för hundratusentals människor varje år”.

 Knut Ramel, tidigare Nordenchef för investmentbankerna Merrill Lynch och UBS: ”För en entreprenör är det ovärderligt att ha en direktlinje till en av Sveriges vassaste företagsförvärvsbankirer”.

Gå till toppen