Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tusen tågade för Muhammed

Vid 14-tiden samlades demonstranterna på Gustav Adolfs torg för att demonstrera sin respekt för profeten Muhammed.

Demonstrationen handlar om respekt för profeten Muhammed och ett femtiotal likformiga plakat med olika budskap hade tryckts upp till demonstrationen. Demonstartionen görs i protest mot den film om profeten Muhammed som har väckt uppmärksamhet runtom i världen.
– Vi vill visa att vi inte tolerar den här kränkningen, men vi vill också visa att muslimer inte är några mördare, säger Boshra Mohammad, 19 år ifrån Malmö. 
Plakat har gjorts centralt och handlar om respekt för profeten Muhammed och den muslimska tron. Ayat Abdulzahra, 16 år, är en av dem som bär plakaten.
– Vi kämpar för vår profet, säger hon.
De röda flaggorna som demonstranterna bär står enligt Ayat Abdulzahra för det blod som martyrer har offrat i kampen för islam. Svarta flaggor står för den sorg som demonstranterna känner över kränkningen av Muhammed. 
– Yttrandefriheten måste ha en gräns. Den betyder inte att man får förstöra för andra, säger Feyza Yildyz, som känner att hon inte får tro vad hon vill i Malmö.
Vid 14.30-tiden började en man skrika och hetsa mot tåget vid Södra Förstasdgatan. Han hamnade då i bråk med ett antal demonstranter och fick ta emot minst en spark. Mannen fördes bort och omhändertogs av polis för störande av allmän ordning. Han ska inte ha skadats allvarligt vid bråket.
Ett par polispatruller följde demonstrationen, som fylldes på efterhand. När tåget nådde Möllevångstorget var det ungefär tusen personer som demonstrerade enligt polisens uppskattningar.
Demonstrationen avslutas med olika tal på Möllevångstorget. Strax efter klockan tre är torget fyllt av demonstranter.
– Arrangörerna för den här demonstrationen ska ha en eloge. Den har skötts exemplariskt, säger polisens yttre befäl Jesper Ingvert.
Gå till toppen