Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sex månader som gett mersmak

Det har nu gått ett halvår sedan Madeleine Forsberg flyttade in i Sveriges minsta studentboende. 

I mars flyttade 22-åriga Madeleine Forsberg in på Kämnärsvägen. Under ett halvår i Lund hann hon med att bo i både källare och kollektiv innan möjligheten dök upp att flytta in i Sveriges minsta studentboende, en nybyggd enrumsstuga på drygt åtta kvadratmeter. Och hon ångrar inte flytten.
– Jag trivs utan tvekan bäst här. Det är ett charmigt hus som man märker att det ligger mycket tanke bakom.
Stugan är av naturliga skäl spartanskt möblerad. En våningssäng har gett utrymme undertill för ett litet kontor med skrivbord. Att bo så trångt kräver noggrann planering, men det har Madeleine Forsberg inte något emot.
– Man får överväga noga vad man plockar in för prylar. Det går inte att samla på sig en massa skräp. Men det är bara en fördel när det är dags att flytta igen.
Hur känns det att bo på en yta stor som en fängelsecell?
– Allt är ju relativt. Någon berättade för mig att det finns EU-regler som säger att hästar måste bo på minst 16 kvadrat, säger Madeleine Forsberg och skrattar.
– Men jag tycker att det är lite överdrivet att vi måste bo så stort. Ur miljösynpunkt är det bättre att ha små ytor som är lättare att värma upp. Och så går det fort att städa.
I kökspentryt finns två spisplattor, men ingen ugn att laga mat i. Frysfacket är nästan obefintligt. Det är ingen idé att försöka bunkra upp med rester.
– Jag äter mest nylagad mat. Jag köper också bara hem det jag behöver för stunden.
Istället för frysta ärtor och hyllmeter med konserver får Madeleine Forsberg dra nytta av det egna trädgårdslandet, som ligger på den lilla tomten. För tillfället är det mest smultron som letat sig fram i buskaget, men hon har planterat både bönor och rödbetor.
– Det känns klart lite lyxigt att kunna odla sina egna grönsaker.
Madeleine Forsbergs speciella bostad har gett henne mycket uppmärksamhet, i medier och i kvarteret. Många har varit nyfikna på hur hon bor.
– På dagarna är det många äldre som knackar på och vill titta in. Framåt kvällarna är det snarare yngre studenter, som kanske druckit lite, och blir nyfikna. Men jag tycker bara det är trevligt, säger Madeleine Forsberg.
– Det tar ju inte så lång tid att visa lägenheten.
På dagarna pluggar Madeleine Forsberg till en kandidatexamen i Europastudier. Som ett led i utbildningen blir det en utbytestermin nästa år, förhoppningsvis till Peru. Dessvärre innebär det att hon då måste flytta ut.
– Det är tråkigt. Jag gillar att kunna säga till folk att jag ska hem till mitt lilla hus.

Kompaktboende

Storlek: 8,8 kvadratmeter.
Kostnad: Hyran är 2 500 kronor, 12 månader om året. Då ingår el och vatten.
Ritat av: Krister Wiberg.
Tvist: Stugan är ett experiment från AF Bostäder som vill bygga 22 nya kompaktlägenheter på Kämnärsvägen. Statliga Boverket har dock satt stopp för bygget, eftersom deras regler kräver att en etta måste vara minst 25 kvadratmeter stor. Ärendet ska nu prövas i Mark- och miljööverdomstolen, där beslut väntas fattas i oktober.
Gå till toppen