Sverige

Stort stöd för profeten

”Sluta kränk vår profet!”
Det ropade ett tusental personer under en lugn demonstration i Malmö igår.

Fredligt motstånd. Irakiska, libanesiska och palestinska kulturföreningarna i Malmö anordnande demonstrationen, som enligt polisen gick mycket lugnt till. En person omhändertogs för att ha ropat okvädesord mot tåget men släpptes senare.Bild: Thomas Löfqvist
”Vi är med dig, profeten” strömmar ur de knastriga högtalarna på Gustav Adolfs torg. Mona Fadel står på torget och pratar snabbt och intensivt om filmen som väckt starka känslor hos muslimer världen över den senaste veckan.
– Vi har bott här länge och är svenska medborgare. Vi önskar att våra svenska politiker ska göra någonting så att filmen tas bort från Youtube, att det ska ta slut på något sätt.
Iman Jebur, 22, och Ghadir Moahammad Ali, 19, går med i tåget mot Möllevångstorget. De har flyttat från stan för att plugga men har kommit hem idag för att visa sitt stöd för profeten.
– Det finns en gräns för hur man får uttrycka sig och den gränsen är nådd nu, säger Ghadir Mohammad Ali.
– Titta bara hur sunni- och shiamuslimer och människor från flera länder tågar tillsammans. Alla har ett gemensamt mål här idag, säger Iman Jebur.
Hon kan tänka sig att se filmen för att bättre förstå vad alla pratar om, tvärtemot Ghadir Mohammad Ali som inte alls vill ha med den att göra. De våldsamheter som uppstått under demonstrationer mot filmen i bland annat Pakistan vänder de sig starkt emot.
– Det är inte vad islam förespråkar, vi är här för att visa att det kan gå fredligt till, säger Iman Jebur.
Finns det risk att filmen får ännu mer uppmärksamhet när ni väljer att demonstrera mot den?
– Nej, så många har redan sett den. Det här är vårt svar på tal, säger Ghadir Mohammad Ali.
På gågatan ropar en man okvädesord mot demonstrationen och blir snabbt omhändertagen av polisen för störande av allmän ordning.
Trots det är stämningen hög. Trosbekännelsen skanderas mellan husen hela vägen till Möllan. På flera plakat står att läsa ”yttrandefrihet är inte att kränka”.
– Vi uppskattar yttrandefriheten, det är tack vare den vi kan stå här idag och demonstrera, men många av oss har svårt att förstå varför man vill skada våra känslor, säger en av talarna till de församlade framme på Möllevångstorget.
Gå till toppen