Kultur & Nöjen

För dumt för att vara sant

Alla Tintin-album rensas bort från Kulturhuset i Stockholm.
För dumt för att vara sant, skriver Sydsvenskans Andreas Ekström

En Tintin-skylt på ett hus i Bryssel.Bild: Foto: Geert Vanden Winjgaert
Behrang Miri måste ha gjort detta som ett slags provokation, för att "lyfta frågan", för att "sätta ljuset på kulturella föreställningar" eller vad han kan tänkas säga i en efterdebatt om cirka tio dagar.
Men tills han gör det måste hans beslut, om än återtaget, tas på allvar. Miri borde se att kulturansvariga inte ska syssla med censur, utan snarare med kritisk läsning.
Ängsligheten i de här frågorna är på väg att accelerera till ohjälpligt vansinne, det visar dagens minidrama i Tintinvärlden. Bokförlaget Rabén & Sjögren stoppade "Ture Sventon i Paris" från återutgivning förra året. Skälet är att ordet "neger" förekommer i boken. Att ordet i sig är kraftigt nedsättande och direkt olämpligt att använda är dock inget som helst argument för att stryka det ur litteraturhistorien, och det måste sägas igen: att ta bort eller peta i ett skönlitterärt verk, för att mänskligheten gjort framsteg sedan boken skrevs, är på det hela taget exakt vad Sanningsministeriet i George Orwells "1984" sysslade med.
Läs alla artiklar om: Tintinbråket
Gå till toppen