Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kriget nära dig

Ensamkommande flyktingbarn, Migrationsverket, asylprövning, uppehållstillstånd, förvar, utvisning, avvisning ... Begreppen trycks och uttalas dagligen. Vi hör dem allt oftare, men hur ofta föreställer vi oss vad det innebär att vara flykting?

Den danska författaren Janne Teller gör det genialiska ingen har tänkt på tidigare. I en liten bok, utformad som ett pass, tar hon med läsaren på en resa i sagornas värld. Läsaren får föreställa sig att bomber regnar över Sverige, att man måste springa snabbt över Plattan i centrala Stockholm i rädsla för prickskyttarna, att hela ens familj tvingas till en flyktingtillvaro i Egypten. Väl där bor man i ett fattigt område, man har svårt att lära sig språket och bra jobb är några få förunnade. Men framför allt: man är och förblir en främling – exilens långsamt nedbrytande dilemma över vad som är hemma.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen