Sverige

När ett miljondels gram räcker för att döda

Föremålet de söker kan vara litet som ett knappnålshuvud men farligt nog att döda.
Fyrahundra personer har rest till Revinge för att lära sig hitta radioaktiva strålkällor. Åskådare undanbedes. Trots att det bara är övning.

Lägenheten vid Gravljungagatan byggdes inte för att vara mysig, men idag är den extra ogästvänlig för någon har gömt en dödlig strålkälla i vardagsrummet. Carolina Makkula måste hitta den.
Vi kan följa hennes sökande uppifrån eftersom samtliga bostäder i Strid-i-bebyggelsestaden saknar tak. En perfekt miljö att öva i, tycker Robert Finck.
Till vardags är Finck utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten. Den här veckan leder han den största strålningsövningen som hållits i Sverige.
Scenen är pansarövningsfältet i Revingehed. Under fem dagar övar fyrahundra personer sig i konsten att hitta och oskadliggöra radioaktiva strålkällor. De arbetar på räddningsmyndigheter i något av de nordiska länderna, och de händelser som de förbereder sig för är extremt sällsynta.
Terrordåd med strålning till exempel. Robert Finck kan bara komma på ett exempel: den avhoppade KGB-översten Aleksandr Litvinenko som mördades i London hösten 2006.
Vem som tog livet av Litvinenko har aldrig slagits fast. Mordvapnet är däremot känt: en dos av det radioaktiva ämnet polonium-210.
– En miljondels gram polonium-210 räcker för att döda, säger Robert Finck.
Så om vi nu tänker oss att detta är vad som ligger gömt i lägenheten så förstår vi att det kan ta hela dagen att leta igenom enrummaren vid Gravljungagatan, förklarar övningsledaren. Särskilt om man betänker att alfastrålningen från polonium-210 bara har en centimeters räckvidd. Inte särskilt farligt alltså, så länge man inte får det i sig. Som Litvinenko.
De utplanterade strålkällorna i Revinge är i verkligheten betydligt harmlösare. Här är radioaktiviten inte värre än i den kontrastvätska som en patient ombeds dricka inför röntgenundersökningen.
Många av golven i övningslägenheterna täckta av byggplast så att inga radioaktiva rester ska ligga kvar när regementets soldater ska öva strid i bebyggelse nästa gång. Hela Revingefältet är avstängt för allmänheten till och med torsdag, eftersom strålkällor har planterats ut i terrängen också. Övningsområdet är åtta kilometer i fyrkant och de deltagare som söker på heden måste använda helikopter.
– En sådan här övning skulle vi aldrig kunna hålla i Danmark, säger Per Grim, sektionschef på danska Beredskabsstyrelsen.
Varför inte? Förbjudet, svarar Per Grim kort. Helt otänkbart att plantera ut radioaktiva strålkällor ens för en övning. Och det beror på Barsebäcksverket.
– Kärnkraftverket i Barsebäck väckte en stark opinion i Danmark, och en rad regeringar lade fram extremt stränga lagar om strålsäkerhet som fortfarande gäller.
Därför ställde sig Beredskabsstyrelsens personal snabbt i kö när de fick höra talas om övningen i Revinge.
Den handlar inte bara om tänkbara terrordåd, understryker övningsledaren. I industrin finns det gott om strålkällor som kan hamna på avvägar av ren obetänksamhet. Den utrustning som används för att röntga svetsfogar innehåller exempelvis radioaktiva ämnen som kan få förödande effekter.
– Hittills är vi förskonade från sådana olyckor i Sverige, men i världen inträffar åtminstone någon varje år, säger Robert Finck.
Den 25 september 1987 köpte skrothandlaren Devair Ferreira i den brasilianska staden Goiania ett parti maskindelar av Roberto Alves.
Vad skrothandlaren inte visste var att Alves hade stulit maskinerna från en nerlagd röntgenklinik. Därför trodde Ferreira att han stod inför ett övernaturligt fenomen när han öppnade en dosa och såg att dess innehåll lyste av sig självt med ett blått sken.
Han tog hem den självlysande dosan och visade för alla han kände. Den innehöll radioaktivt cesium från röntgenutrustningen.
Tio dagar senare var skrothandlarens hustru, brorsdotter och två andra personer döda. Ytterligare tjugo hade drabbats av strålskador, tvåhundrafemtio vårdades på sjukhus. Med nyheten spred sig paniken i miljonstaden, och 180 000 människor for till akuten.
– En så förödande strålkälla behöver inte vara mer än en centimeter i fyrkant, säger Robert Finck. Den kan till och med vara liten som ett knappnålshuvud och ändå dödligt farlig.
Så när övningsdeltagarna i Revinge nu håller ögonen öppna är det inte främst för att spana efter misstänkta föremål, utan för att avläsa siffrorna på avancerade mätinstrument.
2
3
1

Hela Norden övar i Revinge

Se tv-inslag från övningen på Sydsvenskan.se.
Vad? Refox, den största svenska strålningsövningen.
Var? Revingehed.
När? 23-27 september.
Vem? Strålsäkerhetsmyndigheten.
Vilka? 400 personer från polis, tull, räddningstjänst, brandförsvar och sjukvård i Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark.
Varför? För att samhället ska kunna hantera en olycka eller ett terrordåd med strålning.
Fler? Lunds universitet, Försvarsmakten, Räddningstjänsten och Sveriges Geologiska Undersökning är medarrangörer.
Gå till toppen