Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Haveri i debatten om Quick

Göran Lambertz och Jenny Küttim hamnade i ett symtomatiskt bjäbbande, skriver Maria Küchen.

Göran Lambertz, före detta justitiekansler, ingick i panelen på Moriskan i Malmö i måndags kväll när Publicistklubben diskuterade Thomas Quick. Lambertz ord för rapporteringen om Quick var ”journalistiskt haveri”.
Jag upplevde Lambertz attacker på presskåren som ett försök att skjuta budbäraren, men så är jag också mer journalist än jurist. ”Alla slarvar med orden” sa Lambertz. Han fann inget fel på resningsprocessen eller Hannes Råstams bok, men ”det går inte att säga att Quick var oskyldig eller att en rättsskandal har inträffat”. Jag, som anser mig vara närmast patologiskt noga med orden, undrade stilla: Om inte domarna mot Thomas Quick är en rättsskandal, vad är en rättsskandal i så fall? Finns rättsskandaler överhuvudtaget?
Fem av de åtta morddomarna mot Quick är idag upphävda. I flera fall fanns inte bevisning nog ens för åtal. Resning väntar även i de återstående tre fallen. Men jag förstår vad Lambertz menar. Att domarna ogiltigförklarats betyder rent juridiskt inte: ”Quick är oskyldig”. Det betyder: ”Bevisen höll inte”. Men drar man för hårda växlar på det, hamnar man i ett rättsvidrigt läge där den som prövats inför rätta men inte dömts förblir potentiellt skyldig.
Journalisten Jenny Küttim, som gjorde research till Råstams bok om Thomas Quick, lyfte tyvärr inte debatten till något högre plan. Hon och Lambertz fastnade i vad jag skulle kalla ett symtomatiskt bjäbbande. Ulrika Knutson, före detta ordförande för publicistklubben, gjorde rätt i att påpeka att både journalister och jurister ägnar sig åt ovärdig pajkastning i denna fråga. Varför diskuterar vi inte i stället vad felaktiga domar får för konsekvenser? Och då menar jag inte för journalister, jurister, poliser och psykologer och deras prestige, utan för de felaktigt dömda och offrens anhöriga.
Maria Küchen
Gå till toppen