Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MAI-galan ute efter Bolt

2014 ska Malmö bli fri-idrottsarrangemangens stad igen. En ny MAI-gala i augusti är i full planering och ett årligt Brolopp – halvmara mellan Köpenhamn och Malmö i juni – ska finansiera.

Överst på önskelistan att framträda på Malmö stadion – Usain Bolt.
– Det är vår förhoppning och det är det vi jobbar efter, säger Bengt Bendéus, MAI:s hedersordförande som nu gör comeback i galabranschen.
Det var Bendéus som fick hit Sergej Bubka att sätta världsrekord i stav 1991. Höjdpunkten på den stora galaperioden.
Nu jobbar han hårt på att få igång ett storarrangemang i Malmö.
Till sin hjälp som meeting director är det klart att Rajne Söderberg kliver in. Tävlingsledaren som hade hand om DN-galan i 24 år.
Han försvann i en maktkamp den här säsongen. Usain Bolt vägrade att komma till Stockholm av den anledningen. Men till Malmö 2014 ska allt kunna vara en realitet.
Förutsatt att Malmö stadion är tävlingsdugligt.
– Annars arrangerar vi i Köpenhamn, säger Bengt Bendéus.
– Ett galararrangemang är så stort i dag att enbart Malmö inte räcker som dragningskraft. Vi behöver Köpenhamn också och där står ett nyrenoverat stadion i Østerbro och väntar. Vartannat år i Malmö, vartannat i Köpenhamn.
Det är tänkt att friidrottsklubben Sparta ska bli medarrangör och Broloppet ska igång igen med hjälp av långlöparklubben Amager.
För att allt detta nu ska bli verklighet måste många samverka. De senaste dagarna har Bendéus och MAI-ledningen haft möte med Malmö stad, både med Fritidsnämndens ordförande Frida Trollmyr och kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu.
– Min uppfattning är att politikerna i Malmö är villiga att hjälpa till. Men vi måste ha med hela regionen, Öresundskommittén och InterReg, ett europeiskt samarbete mellan regioner. Sedan Öresundsbron byggdes har det blivit ett jättelikt utbyte över gränserna men det har inte tagit riktigt fart inom idrotten. Det hoppas vi på nu, säger Bendéus.
En gala på Malmö stadion kräver upprustning, nya banor för i storleksordningen 5–6 miljoner och en kraftig stöttning från näringslivet. En gala av dignitet behöver en tävlingsbudget på minst 20 miljoner.
Är det realistiskt i Malmö?
– Ja, annars hade jag inte gett mig in i det här projektet. Den här veckan blir ett avstamp för mig i Malmö igen, säger Bengt Bendéus.
Han planerar att sitta i sitt gamla kontor, hörnrummet i Alteticum en vecka i månaden. Bendéus har sin affärsverksamhet i Dubai.
– Jag känner stor entusiasm, men det krävs att många hjälps åt. Sedan ska jag göra mitt för att hjälpa till att fixa stipendier till de aktiva och hitta sponsorer, säger han.
Ett av de första projekten att sjösätta blir ett Team Champions med lovande MAI-ungdomar.
– Styrelsen i MAI har tagit de första besluten, onsdag kväll träffar vi ungdomarna. MAI är ju Sveriges ledande klubb på ungdomssidan. Nu vill vi att de ska utvecklas hela vägen till världselit, säger Bengt Bendéus.

Tidigare stjärnor som tävlat på Malmö stadionArkivfoto: Sydsvenskan och AP

1983: Carl Lewis sprang 200 meter före VM i Helsingfors. Kom tillbaka 1989.
1986: Häcklöparen Edwin Moses lockade 10 000 åskådare.
1987: Ben Johnson drog 17 000 på 100 meter före VM i Rom.
1988: Florence Griffith Joyner stjärna före OS i Seoul.
1991: Sergej Bubka och Kings of Sprint fyllde Stadion med 24 600 åskådare.
Gå till toppen