Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Explosion vid församling

Explosionen vid judiska församlingen i Malmö i natt hördes över flera
kvarter. Under förmiddagen ska polisen förhöra de två som greps i morse.

– Jag blev chockerad över att det händer nu, säger församlingens ordförande Fred Kahn.
Detonationen inträffade mellan 00.30 och 00.45. Dörren fick skador av explosionen och dessutom krossades en ruta.
De två gripna är båda 18 år, födda 1993 och 1994, berättar Malmöpolisen. Ingen av dem är anhållen ännu och brottet är omrubricerat från allmänfarlig ödeläggelse till grov skadegörelse.
Båda tonåringarna, som greps efter vittnesuppgifter, nekar till brott.
– Nu ska det hållas förhör med dem, så får vi se. De är inte gripna på bar gärning, säger polisens informatör Anders Lindell.
18-åringarna fanns i en bil som vittnen sett strax efter sprängningen. Men polisen misstänker att fler är inblandade i dådet.
Med bestörtning mottog Fred Kahn, judiska församlingens ordförande i Malmö, beskedet om attentatet.
– Jag blev chockerad över att det händer nu, att det händer över huvud taget. Det finns alltid en konstant hotbild mot judiska institutioner, men vi har inte märkt något särskilt nu, säger han till TT.
Hot, trakasserier och terror är syften med attentatet, tror Kahn som påpekar att församlingens fortsatta verksamhet blir lidande på grund av hoten utifrån.
– Vi måste ju höja vår säkerhet, men vi har inga pengar till sådant här. Vi har inga dolda gömmor, utan måste ta pengar från våra medlemsavgifter som borde användas till sociala, kulturella och andra ändamål i stället, säger Fred Kahn.
Polisen är mycket förtegen om vad som exploderat och annat kring händelsen eftersom de söker efter fler vittnesuppgifter.
– Om jag går in på uppgifter om detonationen tycker jag att jag fördärvar vittnesuppgifter, säger Lindell.
Polisen har förstärkt tillsynen utanför församlingen. Den tekniska undersökningen har avslutats och nu tar länskriminalpolisen över ärendet.
– Jag är inte överraskad. Det finns spänningar och etniska och religiösa motsättningar mellan olika grupper i staden, säger Björn Lagerbäck, föreståndare för Malmö stads dialogforum, som arbetar för att bättre förståelse mellan olika grupper i staden. Lagerbäck understryker att forumets arbete gäller en process som tar tid och fördömer starkt sprängdådet.
Enligt judiska centralrådet är judar i Malmö mer utsatta än andra judar i landet.
I december 2009 avrådde Simon Wiesenthal-centret judar från att åka till Malmö. Bakgrunden: dels rapporter om hot och attacker mot judar, dels omdiskuterade uttalanden från Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S).
Ilmar Reepalu säger till TT att han kommer att kontakta judiska församlingen med anledning av bomben.
Han hoppas att polisen har gripit gärningsmännen och att dådet snabbt ska kunna klaras upp. I så fall bedömer han att händelsen inte ska behöva leda till upptrappade motsättningar i staden.
– Det här är en kriminell handling, säger han.
TT: Skadar det här Malmös anseende?
– Självklart, det gör varje skjutning och varje sprängning. Och sådant som riktas mot församlingar är oerhört allvarligt.
Kommunalrådet har anmälts för hets mot folkgrupp till JK för ett uttalande i Skånska Dagbladet där han ska ha jämställt antisemitism med sionism. Själv hävdar han att han feltolkats, och han friades av JK.
Tidigare i år var Reepalu i blåsväder efter uttalanden om att Sverigedemokraterna infiltrerar judiska församlingen i Malmö, något som han senare backade ifrån.
Moderata oppositionsrådet i Malmö, Anja Sonesson, anklagar stadens politiska ledning med S,V och MP för att bidra till upptrissade spänningar.
– Man har ett ansvar för att man under en lång rad av år inte har tagit avstånd tillräckligt tydligt och inte velat verka aktivt för att minska motsättningarna. I sina interna dokument vill man heller inte särskilt peka ut antisemitismen som ett problem i den här staden, säger hon till TT.
Hon tillägger att kommunledningen gång på gång engagerar sig i frågor som gäller staten Israels agerande. Ett sådant ärende, som gäller ett bevakningsföretag verksamt på Västbanken, finns på dagordningen inför kommunstyrelsens möte på tisdag.
– Det här gör man samtidigt som man aldrig lyfter fram något annat lands agerande, säger hon.
Sonesson tillägger också att vad hon kallar "Reepalus uttalanden och fadäser" bidragit till att internationellt ge Malmö ett rykte som en stad med mycket antisemitism.
Med kippa på hjässan har judar vandrat från synagogan till Möllevångstorget efter avklarade gudstjänster sedan i våras. Syftet har varit att visa sin rätt att röra sig på Malmös gator utan att känna sig hotade. I mitten av augusti fick de sällskap av omkring 400 andra Malmöbor.
– Vi har vandrat med budskapet att man ska våga ha kippan på huvudet och inte i ryggsäcken, sade demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) som deltog i manifestationen då.
Och under våren var USA:s president Barack Obamas särskilda sändebud Hannah Rosenthal på besök i Malmö. Hon ansåg att Reepalus språkbruk varit oacceptabelt.
– Jag vet inte om han är okunnig eller vad han lärt. Jag vet inte vad som finns i hans huvud eller hjärta. Men jag vet att språket han använder är antisemitiskt, sade hon då.
Gå till toppen