Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oh baby, vilken pulshöjare!

Bara för att man skaffar barn och barnvagn behöver man inte barrikadera sig hemma eller på barnvänliga lattefik. En gång i veckan träffas ett gäng föräldrar i Folkparken för att bättra på konditionen och slå ett slag för parkens överlevnad på samma gång.

Full fart. Passet inleds med knälyft. Sofia och Emmy Marmdal, trea från höger, har inga problem att haka på.
De står på led utanför Coop, ombytta och uppvärmda inför förmiddagens pass. Utöver traditionella hjälpmedel som vattenflaska och joggingskor har alla dessutom varsin barnvagn med sig. Nio nyblivna mammor och en pappa har träffats för barnvagnsgympa i Folkparken.
Lina Lundgren tar täten och leder i ett högt tempo kortegen ner mot Folkparken.
– Jag gick på barngympa i våras, men precis när jag började få upp flåset så skulle de ha sommarpaus, säger hon.
Då fick Lisa Lundgren idén att arrangera sina egna, gratis gymnastikpass.
– Det tog mig ungefär tio minuter att sätta ihop passet, berättar hon, samtidigt som hon skickar instruktioner bakåt i ledet:
– Gå på tå! Gå på häl!
Övningarna hittade Lisa Lundgren i olika tidningar och träningsbloggar. Hon satte upp lappar på Coop och Barnavårdscentralen och efter hand strömmade motionslystna föräldrar till parken. De flesta känner inte varandra sedan tidigare.
Lisa Lundgren berättar att det fanns en baktanke att samlas just i Folkparken.
– Det pratas om att det ska rivas och byggas äldreboende här, vilket vi tycker är synd. Det finns världens träningspotential i den här parken. Visar vi att det finns aktivitet i parken blir det kanske också lättare att rädda den.
Följet stannar till vid Folkparkens huvudbyggnad. Den gamla paviljongen blir ett tillfälligt gymnastikredskap när det är dags för benlyft.
Anders Berglund Dacke deltar för första gången idag och är enda pappan i sällskapet. Både han och sonen Torsten i vagnen verkar gilla initiativet.
– Man får ta alla chanser som finns att komma ut lite. Jag har varit i Skrylle och sprungit med vagn innan, men annars är det svårt när man har barnvagn med sig, säger Anders Berglund Dacke.
Alexandra och Filippa Hertz är också med för första gången.
– Det är skönt att kunna ta med sig barnen, utan att vara i vägen, säger Alexandra Hertz.
Sofia Marmdal gör knälyft med sex extra kilos vikt. Emmy Marmdal, som är tolv veckor gammal, hänger i en sele på magen.
– Det här gillar hon att vara med på. När vi springer med vagnarna sover hon mest, berättar Sofia Marmdal.
Lisa Lundgren börjar jobba igen på måndag, men räknar med att någon annan kommer att ta över gymnastikpassen så länge vädret tillåter.
Barnvagnarna parkeras på en gräsplan medan deltagarna joggar flera varv runt, en efter en. Men minst en förälder stannar kvar vid vagnarna och ser till att alla barn är glada.
– Här är barnen alltid i centrum, säger Lisa Lundgren och betonar att motionen i det långa loppet också gynnar barnen.
– När man motionerar orkar man som förälder plötsligt också med mycket mer på kvällarna.
Snurrigt. Julian Ekstrand-Clark hänger knappt med när Karin Wiebe springer sicksack förbi vagnen.

… och här är andra aktiviteter för föräldralediga

Babygympa. 45 minuters gymnastik för erfarna och oerfarna i Friskishuset. Kräver medlemskap i Friskis & Svettis. Avgift.
Babysim. Piggelins simskola för småbarn, Mårtenslund. Avgift.
Barnvagnsbio. Eftermiddagsbio med lägre ljudvolym och utan besökare som hyschar gråtande barn. Filmstaden, Mårtenstorget. Avgift.
Gitarrkurs. Introduktionskurs för föräldralediga nybörjare. Inga förkunskaper. Arrangeras av Folkuniversitetet. Avgift.
Gå till toppen