Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Banker behöver 500 miljarder

De krisande spanska bankerna behöver 59,3 miljarder euro, motsvarande cirka 500 miljarder svenska kronor, i nytt kapital för att undvika konkurs. Det visar de stresstester av spanska banker som redovisades i kväll.

Bankia, som är en sammanslagning av mindre regionala sparbanker, väntas behöva 24,7 miljarder euro i stöd.Bild: Foto: Scanpix
Summan var väntad. Enbart den krisande storbanken Bankia, som är en sammanslagning av mindre regionala sparbanker, väntas behöva 24,7 miljarder euro, nästan hälften av pengarna, skriver den spanska dagstidningen El Pais på nätet.
14 bankkoncerner – 90 procent av det spanska banksystemet – har ingått i stresstestet. Enligt tidningen El Mundo behöver sju av dem nytt kapital. Störst av dem är Bankia, därefter kommer den katalanska CatalunyaCaixa.
Enligt resultaten är dock den spanska banksektorn mestadels solvent och livskraftig. Santander och BBVA är två av de sju storbanker som bedöms klara sig på egen hand även om utvecklingen de kommande tre åren blir mycket negativ.
Revisionen har utförts av det amerikanska konsultföretaget Oliver Wyman, och kommer att fungera som underlag för utbetalning av det redan utlovade stödet på 100 miljarder kronor från euroländerna.
EU "välkomnade" rapporten och det faktum att summan var något lägre än väntat.
– Jag känner mig lugnad av det faktum att det totala kapitalunderskottet är något mindre än 60 miljarder euro, säger Jean-Claude Juncker, ordförande för eurozonens finansministrar.
Juncker påpekar också att den redan överenskomna stödsumman om 100 miljarder euro har en "tillräcklig marginal".
– Den bör säkerställa att bankernas återkapitaliseringsprocess kan fortgå på ett effektivt sätt och i linje med den tidigare överenskomna tidsplanen, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.
I ett separat uttalande från EU-kommissionen sades att rapporten utgör ett viktigt steg mot förverkligandet av hjälpprogrammet för bankerna.
De första utbetalningarna kommer troligen att göras i november.
Spanien fick i juni löfte om stöd på 100 miljarder euro från euroländerna för att hantera bankkrisen.
Gå till toppen