Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bland romer DO-anmäler kvinnorna mest

I år är det 500 år sedan de första romerna registrerades i Sverige, men diskrimineringen för romerna består. Värst är det för kvinnorna. Sju av tio anmälningar till DO kommer i dag från romska kvinnor.

”Vi får inte det stöd vi förtjänar”, säger Rosita Grönfors, ordförande i Romska och resandes kvinnoförbund.Bild: Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix
I år är det 500 år sedan de första romerna registrerades i Sverige och i samband med detta har regeringen presenterat en strategi för romsk inkludering. Målet är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga faktiska rättigheter som en icke-rom.
– Romer är den grupp som drabbas av störst utanförskap, därför har vi ett långsiktigt angreppssätt. Det behövs göra mycket insatser i allt från hur skolan fungerar till förtroendet för majoritetssamhället, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP), och konstaterar att staten hittills inte gjort tillräckligt.
Romerna kräver nu upprättelse.
– Vi får inte det stöd vi förtjänar, säger Rosita Grönfors, ordförande i Romska och resandes kvinnoförbund.
Kvinnornas situation är värst.
– Vi är väldigt synliga. Det är så uppenbart att vi är romer och det märks ofta i vardagssituationer, något som tyvärr också drabbar barnen. De står som tysta vittnen när vi nekas entré till en butik eller blir förföljda därinne, säger Diana Nyman som representerat romer i en arbetsgrupp hos DO.
Gå till toppen