Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Ett "hej" värt miljonen

– Det här är inget konstigt. Vi vill att man ska titta på varandra, säger MKB:s kommunikationschef Margaretha Söderström.

Nickningstips ”För hakan lätt mot bröstet och sen snabbt upp igen.” Ur MKB:s broschyr som skickats ut till MKB:s hyresgäster..

Bild: undefined

Annons

MKB:s erfarenheter visar att skadegörelsen minskar i områden där hyresgästerna känner sig trygga.I ett försök att öka tryggheten, har MKB:s nästan 23 000 hyresgäster nyligen fått en fyrfärgsbroschyr.Broschyren har samma rubrik som den pågående MKB-kampanjen "Säg hej till din granne". Båda pryds av kampanjlogotypen, en rosa mun med ordet "HEJ" mellan läpparna.Broschyrens tips är samlade under rubriker som "hälsa på alla" och "så bygger du en ytlig relation".Under rubriken "håll tyst och säg hej" får MKB:s hyresgäster veta hur man hälsar utan att öppna munnen. MKB ger instruktioner hur man nickar: "För hakan lätt mot bröstet och sen snabbt upp igen. Kräver ögonkontakt för maximal effekt". Instruktionen till leende lyder: "För båda mungiporna uppåt".Längre bak i broschyren finns mer avancerade hälsningar, som the royal wave: "Böj armen. Låt armbågen peka mot marken och fingerspetsarna mot din örsnibb. Vrid långsamt handleden fram och tillbaka. En hälsning som utarbetats för den som vill vinka mycket med minimal mjölksyreproduktion".– Broschyren ska tas lite med glimten i ögat. En reklambyrå har hjälpt oss och en psykolog har tagit fram ett underlag till texten, säger Margaretha Söderström.– Det här är inte rocket science. Vi skulle önska att det här sprider sig. Det här är väldigt enkelt, inte kontroversiellt eller konstigt. Det handlar om att titta på varandra när man möts.– Ibland kanske det kommer en nick, ibland ett leende, ibland ett hej. Det kan i nästa steg leda till att man vågar ringa på hos sin granne om man behöver låna ett ägg eller en kopp socker.– Ibland kanske man hälsar utan att få ett hej tillbaka. Det kan bero på mycket. Då ska man försöka igen.Under Malmöfestivalen stod MKB-personal vid Triangeln och sa "hej" till alla förbipasserande, som också bjöds på en kopp kaffe.MKB har också investerat i en kaffecykel, som varje fredag till utgången av januari gör nedslag i något MKB-område för att bjuda på kaffe. I vår ska cykeln dyka upp på gårdsfester.MKB har startat ett "säg hej till din granne"-konto på Facebook. Syftet är att samla goda exempel, men hittills har inflödet varit litet.Har du fått reaktioner efter att broschyren skickades ut till alla era kunder?– Ja, två samtal. En kund som själv är psykolog, tyckte att broschyren var banal. Den andra som ringde tyckte att den var toppen. Dessutom har jag fått ett vykort med kommentaren att vår personal kan bli bättre på att hälsa på kunderna. Den synpunkten tar vi såklart till oss, säger Margaretha Söderström.MKB:s undersökning visar att 8 av 10 MKB-kunder redan säger hej. Gör den här kampanjen skillnad?– Man kan aldrig garantera något i någon kampanj. Men vi har förhoppningen att alla ska hälsa.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Till toppen av sidan