Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höstljus på hyllorna

Höstlanseringen – Systembolagets sista i sitt slag – bjuder på flera glada överraskningar.

Bild: Arkiv: Sydvenskan
Systembolagskramare är en konsumenttyp som blivit allmänt förekommande bei uns in Schweden – i alla fall om man får tro Systemets egna kundundersökningar.
En del av dem klandrar mig ganska ofta för att vara Systembolagshatare.
Det är jag inte alls. Jag gillar Systemet, men jag tycker att de kan bli bättre på en mängd saker, till exempel att erbjuda färre likartade boxar och i stället släppa fram vin med personlighet och erbjuda ännu bättre service, till exempel som den hemkörning som är på G men som kommer att kosta en god slant att utnyttja.
När vi nu går in i oktober har jag ändå lite beröm att dela ut till vårt monopol. Det är nu sista gången det blir en fast så kallad strategisk lansering av viner som skall finnas i butikerna i minst ett år framåt, sådana som har vi vant oss vid två gånger årligen, i april och oktober.
Nu är det slut med detta. Bolaget skall övergå till andra mera kundanpassade lanseringar och det skall bli spännande att följa. Det finns en god chans att det blir till det bättre. Framöver skall jag berätta om hur det skall utformas.
För ett år sedan var jag närmast förbannad på oktoberlanseringen som var fullsmockad med intetsägande viner och till och med en del viner som var direkt dåliga.
Den här gången har jag ingen anledning att bekämpa adrenalinchocker med kalla avrivningar och stressägg. Tvärtom är urvalet ganska varierat och kvaliteten hyfsat bra och mitt humör håller sig på harmonisk nivå.
Vi kan glädja oss åt en riktigt bra vit fyndbox, en hyfsad champagne under två hundringar och en blanc de blancs-champagne med klass samt ett långt trevligt koppel av både vita – österrikarna briljerar! – och röda flaskor att botanisera bland under hösten och vintern.
Ett par starkviner introduceras också. En nästan söt och komplex marsala, Cantine Intorcia Marsala Superieore med stort användningsområde – är kul att ha hemma. Slå en skvätt i såsen till biffen eller hoppa över det magsyradrivande kaffet och ta ett glas i stället. Användningsområdet för den sötsöta Monteagudo Pedro Ximémes, som har en raffig grönörtighet över melasstonen, är betydligt mindre. Men samma sak här: Det är trevligt med en flaska PX (druvan heter pedro ximénes) i kylen den dag man vill förgylla vaniljglassen som nästan gömts bort i frysen.
Och så kommer det ny sprit på hyllorna, mest whisky. Jo, Laphroaig 18 Years är trevlig att ta fram den dag man är sugen på en Islay men önskar den mera polerad, mindre tjärig och med ett mått av elegant salongsfähighet.
De två produkterna Jim Beam Honey, en redan tveksam bourbon som smaksatts med honung, och Captain Morgan Iced Tea kan kommenteras med en tvåstavig fråga: Varför?
De där riktiga kioskvältarna är få i den strategiska lanseringens annars välavvägda utbud. Desto mera av den varan finns i den exklusiva lanseringen i de tre vinkällarbutikerna av vilka den närmsta för de flesta av oss Sydsvenskanläsare är Hansacompagniet i Malmö. 

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen