Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Höstljus på hyllorna

Höstlanseringen – Systembolagets sista i sitt slag – bjuder på flera glada överraskningar.

Bild: Arkiv: Sydvenskan
Systembolagskramare är en konsumenttyp som blivit allmänt förekommande bei uns in Schweden – i alla fall om man får tro Systemets egna kundundersökningar.
En del av dem klandrar mig ganska ofta för att vara Systembolagshatare.
Det är jag inte alls. Jag gillar Systemet, men jag tycker att de kan bli bättre på en mängd saker, till exempel att erbjuda färre likartade boxar och i stället släppa fram vin med personlighet och erbjuda ännu bättre service, till exempel som den hemkörning som är på G men som kommer att kosta en god slant att utnyttja.
När vi nu går in i oktober har jag ändå lite beröm att dela ut till vårt monopol. Det är nu sista gången det blir en fast så kallad strategisk lansering av viner som skall finnas i butikerna i minst ett år framåt, sådana som har vi vant oss vid två gånger årligen, i april och oktober.
Nu är det slut med detta. Bolaget skall övergå till andra mera kundanpassade lanseringar och det skall bli spännande att följa. Det finns en god chans att det blir till det bättre. Framöver skall jag berätta om hur det skall utformas.
För ett år sedan var jag närmast förbannad på oktoberlanseringen som var fullsmockad med intetsägande viner och till och med en del viner som var direkt dåliga.
Den här gången har jag ingen anledning att bekämpa adrenalinchocker med kalla avrivningar och stressägg. Tvärtom är urvalet ganska varierat och kvaliteten hyfsat bra och mitt humör håller sig på harmonisk nivå.
Vi kan glädja oss åt en riktigt bra vit fyndbox, en hyfsad champagne under två hundringar och en blanc de blancs-champagne med klass samt ett långt trevligt koppel av både vita – österrikarna briljerar! – och röda flaskor att botanisera bland under hösten och vintern.
Ett par starkviner introduceras också. En nästan söt och komplex marsala, Cantine Intorcia Marsala Superieore med stort användningsområde – är kul att ha hemma. Slå en skvätt i såsen till biffen eller hoppa över det magsyradrivande kaffet och ta ett glas i stället. Användningsområdet för den sötsöta Monteagudo Pedro Ximémes, som har en raffig grönörtighet över melasstonen, är betydligt mindre. Men samma sak här: Det är trevligt med en flaska PX (druvan heter pedro ximénes) i kylen den dag man vill förgylla vaniljglassen som nästan gömts bort i frysen.
Och så kommer det ny sprit på hyllorna, mest whisky. Jo, Laphroaig 18 Years är trevlig att ta fram den dag man är sugen på en Islay men önskar den mera polerad, mindre tjärig och med ett mått av elegant salongsfähighet.
De två produkterna Jim Beam Honey, en redan tveksam bourbon som smaksatts med honung, och Captain Morgan Iced Tea kan kommenteras med en tvåstavig fråga: Varför?
De där riktiga kioskvältarna är få i den strategiska lanseringens annars välavvägda utbud. Desto mera av den varan finns i den exklusiva lanseringen i de tre vinkällarbutikerna av vilka den närmsta för de flesta av oss Sydsvenskanläsare är Hansacompagniet i Malmö. 

Höstens nyheter

Nigrum, 33 cl, 35 kr Betyg 4
1925, Sverige, kvalitet 2+
Alkoholfritt. Bra bärkaraktär, trevligt och ett möjligt alkoholfritt rödvinsalternativ. Viss fruktsötma. Hög och kraftfull syra, antydan till tanniner, funkar till mat.


Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, 189 kr Betyg 4
7891, Champagne, Frankrike, kvalitet 3+
Champagne. Måttlig mousse. Lätt kritighet i doften och vindlätt champinjonton – märkbara men inte framträdande karakteristika för champagne. Riktigt bra champagne för under två hundralappar!

2004 Michel Gonet Prestige Grand Cru B de B Brut Nature, 339 kr Betyg 4
7895, Champagne, Frankrike, kvalitet 4
Champagne. Mild, guläpplig doft med mognad; torrt i munnen med bröd och en dos blodgrape. Personlig och synnerligen torr och trevlig blanc de blancs-champagne.

2011 Petit Chablis Ropiteau, box 2 L, 229 kr Betyg 3
2150, Petit Chablis, Frankrike, kvalitet 2-
Vitt. Priset motsvarar tre flaskor à knappt 77 kr och blir därmed Bolagets billigaste chablis. Och här finns för all del en del som tyder på ursprunget, men frukten är lite snipig och mineraliteten något slapp.

2011 Monti Garbi Soave, box 3 L, 199 kr Betyg 5
2078, Soave, Italien, kvalitet 2
Vitt. Doft som av solvarma, mogna, gula äpplen och lite vanilj, korrekt ursprungstypisk fruktighet i munnen, torrt men inte hypertorrt. Bra karaktär och mycket användbart till allt från skaldjur över fiskrätter till bufféer.

2010 Chablis Domaine Thierry Mothe, 109 kr Betyg 4
5564, Chablis, Frankrike, kvalitet 3
Vitt. Enkel men god chablis med blommig och något smörig och mineralpräglad doft med inslag av gröna äpplen, i munnen mycket torrt och mycket friskt med växande mineralitet.

2011 Loimer Lenz Riesling, 79 kr Betyg 5
4350, Kamptal, Österrike, kvalitet 3-
Vitt. Mild, inbjudande doft med inslag av citrus, mandelblom och färska lagerblad, mycket torrt med bra syra och fräsch nätt och jämnt mogen päronfrukt. Österrikisk kvalitet till fyndpris!

2011 Tegernseerhof Loibenberg Riesling Smaragd, 139 kr Betyg 4
4345, Wachau, Österrike, kvalitet 4-
Vitt. Hög och alpklar doft med stort fruktfokus, fin mineralitet, markerad pepprighet (kan nog till och med kan matcha en kokt krabba), snudd på eldigt. Finfin längd!

2011 Loosen Riesling Kabinett Old Vines, 99 kr Betyg 4
5369, Mosel, Tyskland, kvalitet 3
Vitt. Litet stick i doften – sprits. Torrt på väg mott halvtorrt. Fräsch syra, trevlig och balanserad mosel med inslag av persika och gula äpplen. Drink och prat – men även mat!

2011 Juliusspital Silvaner Kabinett Trocken, 119 kr Betyg 4
6708, Franken, Tyskland, kvalitet 3+
Vitt. Resligt i doften, resligt i smaken. Full av mineralmättad Frankenkaraktär och kraft. Citrus och vindlätt kartighet. Ungt, låt gärna ligga ett tag!

2011 Beaujolais Patriarche, box 3 l, 195 kr Betyg 3
6713, Beaujolais, Frankrike, kvalitet 2
Rött. Mjukt hallondoftande, ganska frisk med en viss kärvhet i den annars enkla, fruktcharmande beaujolaiskaraktären.

2010 Les Collines de Rocalinand, 109 kr Betyg 4
2931, Beaumes de Venise, Frankrike, kvalitet 3
Rött. Intensiv mörkbärig doft med inslag av eterisk kåda. Ungt och friskt med solvarm frukt och gott syraskelett. Kräver mat, gärna stekt och kryddad.

2010 Candidato Tempranillo, pet-flaska, 49 kr Betyg 4
22335, VdlT Castilla, Spanien, kvalitet 2
Rött. Varm men inte jolmigt, ett enkelt men gott vardagsvin, en tisdagsrioja – fast det inte är en rioja – med viss vaniljprägel men också trevlig kryddighet och struktur.

2011 NBNC, 57 kr Betyg 4
2533, Lisboa, Portugal, kvalitet 2
Rött. Mycket mörkt, portugisisk kärnighet i den unga doften, must i frukten och viss kärvhet i syrorna. Enkelt men korrekt och trevligt. Kräver mat.

2009 Villa Marina Rosso Conero, 79 kr Betyg 4
2143, Conero, Italien, kvalitet 3-
Rött. Ganska mörkt och tämligen fylligt. Ett välbyggt och välstrukturerat vin från Mellanitalien med antydan till mognad under den friska, mörka morellfrukten.

2010 Le Verdier, 89 kr Betyg 4
2440, Côtes-du-Rhône-Villages Cairanne, Frankrike, kvalitet 3-
Rött. Örtig och lakritsdoftande och i munnen eteriskt av flyktiga ångor från anis och timjan. Mörk, frisk blåbärsfrukt. Trevligt.

2010 Meandro, 139 kr Betyg 4
2558, Douro, Portugal, kvalitet 3+
Rött. Mörkt, elegant björnbärsfruktigt, harmoniskt med välavvägda syror och lätt mineralitet. Ett vin att njuta till en god älgstek eller tjälknöl eller annat mörkt kött.

2008 Château Beau-Site Cru Bourgeois, 199 kr Betyg 3
6805, Saint-Estèphe, Frankrike, kvalitet 3+
Rött. En bra Cru Bourgeois från ett varmt år i Bordeaux men vinmakaren har fått till ett vin med viril frukt och slank elegans. Svarta vinbär och gräs, lång eftersmak. Kommer att utvecklas fint i flera år.

2007 Barolo Albe G.D. Vajra, 189 kr Betyg 4
2398, Barolo, Italien, kvalitet 4
Rött. Torkade aprikoser, violer och slånbär i näsan, ett stramt och något eldigt rött med tanninarmering förnims i munnen. Färdigt att dricka till höstens bästa vilt med sås till, men spara gärna några år.

2011 Fairview Shiraz Cabernet Sauvignon, box 3 L, 225 kr Betyg 4
6286, Western Cape, Sydafrika, kvalitet 2
Rött. Björnbärssaftigt och soligt. Ett mustigt och lite eldigt sydafrikanskt vin som är rent och snyggt. Fair Trade-stämplat.

2010 Gimblett Road Syrah, 129 kr Betyg 4
6270, Hawke's Bay, Nya Zeeland, kvalitet 3+
Rött. Friskt myntatonat rött med tranbärstonad blåbärsfrukt och någon pepprighet. Friskt och trevligt med exakt mogen frukt som dröjer i avslutet.

2011 Quintay Syrah, 109 kr Betyg 4
6241, Casablanca, Chile, kvalitet 3
Rött. Mörk och djup björn- och svart vinbärsfruktig doft med vissa myntaövertoner. Ett ungt vin som behöver lite tid för att stadga sig. Mycket bär men inte för mogna och syrorna är fräscha. Lägg undan till sommaren och servera till asado!

2010 Nativa Single Vineyard Gran Reserva Cabernet Sauvignon Carmenere, 129 kr Betyg 4
6268, Rapel, Chile, kvalitet 3
Rött. Ett rikt och bussigt men inte alls flabbigt vin med mörkhet, fruktfriskhet, lite eterisk mynta och stark men vänlig struktur. Bra fräschör.

2011 The Black Shiraz, 69 kr Betyg 4
6131, South Eastern Australia, Australien, kvalitet 2-
Rött. Mycket mörkmoget, ganska eldigt, tämligen kryddigt, eukalyptustonat och väldigt australiskt. Ett vin för en mustig gryta.

2011 Casa Rivas Reserva Cabernet Franc, 89 kr Betyg 4
6422, Maipo, Chile, kvalitet 3
Rött. Mörk men friskt stram svartvinbärskaraktär, örtigt grön. Strukturen är stark och vig – ett vin med hög kvalitet i budgetklass. Ta gärna med på en provning tillsammans med vinet här nedan!

2011 Moebius Malbec Cabernet Franc, 99 kr Betyg 3
6570, Uco Valley, Argentina, kvalitet 3-
Rött. Samma druva, samma år som föregående vin. Men detta kommer från den östra, torra sidan av Anderna och det känns i frukten: tanninstrukturen är densamma men fruktsyrorna är nedskruvade.
Gå till toppen