Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Leif Engqvist tvingas lämna

En av Malmö FF:s stora profiler tvingas lämna klubben.
– Men även om jag inte hade blivit uppsagd, hade jag redan jättefunderingar på att det kanske var dags att gå vidare, säger Leif Engqvist.

– Jag saknar att stå på planen. Prio ett för mig är att kunna leva på att träna ett lag, men jag får vara öppen för alla olika alternativ, fortsätter han.
Den högsta MFF-ledningen har tidigare signalerat i Sydsvenskan att kostymen är för stor. Detta drabbar även den sportsliga verksamheten och enligt vad Sydsvenskan erfar ska sportchefen spara ett par miljoner i sin budget.
– Det är klart att man alltid blir orolig för klubben i sitt hjärta, när det krävs besparingar i ekonomin, säger Leif Engqvist.
Som hade en stor karriär som spelare i klubben på 80-talet med både landslagsspel och två SM-guld.
– Fem seriesegrar i rad. Det var bara jag och Torbjörn Persson som var med om det, påpekar han.
Han värvades till MFF sedan han gjort fem mål för Lunds BK på IFK Malmö.
Leif Engqvist har arbetat som ledare i klubben sedan 2002. De senaste åren som assisterande tränare i A-laget. Den här säsongen har dock titeln varit lagledare.
– Jag är inte det minsta bitter. Jag har fantastiska fotbollsminnen härifrån och har fått min utbildning här. Allt har sin tid, det kommer nya personer på nya positioner. Det enda jag önskat är att jag fått beskedet tidigare, för nu måste jag ju leta nytt jobb.
Men han medger att de senaste veckorna inte varit som vanligt.
– Det är tufft att veta att man kan stå utan jobb. Men jag har en del trevare ute redan.
Engqvist är som övriga A-lagsfunktionärer – förutom Rikard Norling – anställd på kontrakt. Det som händer nu är alltså att kontraktet inte förnyas.
Men redan när Rikard Norling tillträdde, märktes det att Engqvists roll på planen marginaliserades.
– Jag funderade väl en del redan då. Jag vet vad jag kan oavsett vad andra tänker.
Parallellt gick då Leif Engqvist den högsta tränarutbildningen, Uefa Pro License, och är i dag en av 25-talet tränare med den titeln i Sverige.
– Jag har drivet att jobba som tränare igen på allvar. Helst på så hög nivå som möjligt. Jag är inte rädd för att flytta på mig och är inte rädd för utmaningar på både herr- och damsidan, säger Leif Engqvist.
Han har hämtat inspiration från många tränare som korsat hans väg.
– Jag hade ju förmånen att ha spela under Roy Hodgson och Tom Prahl. Och året med Roland Nilsson och Pep Clotet Ruiz var fantastiskt spännande och lärorikt.
Peps hemland Spanien är också det som inspirerat honom mest.
– Absolut, jag vill se lag spela sig fram. Långbollar är inte min melodi.
Vad tar du framför allt med dig från Malmö FF?
– Mycket har varit fantastiskt. Men det är klart att det varit extra roligt att se de spelare jag tränade som juniorer, och det är många, komma fram och slå igenom: Agon Mehmeti, Guillermo Molins, Pontus Jansson och många fler. När Agon gjorde två mål i sin debut, då kom tårarna, säger Leif Engqvist.
Som skötte sina arbetsuppgifter som vanligt i går och gör det säsongen ut.

Leif Engqvist

Ålder: 50 år.
Familj: Hustru Lena, sonen Joakim (22, spelar i Dalbys A-lag), dottern Hanna (17, spelar i Genarp/Dalby/Staffanstorps A-lag).
Bor: Villa i Dalby.
Yrke: Lagledare i Malmö FF säsongen slut.
Meriter som spelare: 2 SM-guld, fem raka seriesegrar, 18 A-landskamper (VM 1990), 13 OS-landskamper, 1 U 21.
Klubbar, som spelare: -82 Södra Sandby, 83-84 Lunds BK, 85-91 MFF, 92-94. TFF. Som spelande tränare: 95-96 Höör, 97-99 Staffanstorp, 99-00 Eslöv. Som tränare: Eslöv 01, MFF i olika positioner 02-12.
Gå till toppen