Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tonåringar anhållna för attack

De två 18-åringar som gripits efter nattens attack
mot judiska församlingen i Malmö har anhållits.

Bild: Foto: Åsa Sjöström
Enligt polisen handlar det om "någon mindre typ av knallskott".
Tonåringarna har anhållits skäligen misstänkta för grov skadegörelse. Det är den längre graden av misstanke och de båda förnekar brott.
Detonationen inträffade mellan 00.30 och 00.45. Dörren fick skador av explosionen och dessutom krossades en ruta.
18-åringarna fanns i en bil som vittnen sett strax efter sprängningen.
– Någon mindre typ av knallskott har använts och det har kastats någon sten mot huset, säger Cindy Schönström-Larsson, informatör vid Skånepolisen.
Hon säger att inget konkret hot har uttalats mot församlingen före händelsen.
– Jag blev chockerad över att det händer nu, att det händer över huvud taget. Det finns alltid en konstant hotbild mot judiska institutioner, men vi har inte märkt något särskilt nu, säger judiska församlingens ordförande Fred Kahn till TT.
Hot, trakasserier och terror är syften med attentatet, tror Kahn som påpekar att församlingens fortsatta verksamhet blir lidande på grund av hoten utifrån.
– Vi måste ju höja vår säkerhet, men vi har inga pengar till sådant här.
– Jag är inte överraskad. Det finns spänningar och etniska och religiösa motsättningar mellan olika grupper i staden, säger Björn Lagerbäck, föreståndare för Malmö stads dialogforum, som arbetar för att bättre förståelse mellan olika grupper i staden.
Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska centralrådet, berättar att länsstyrelsen två gånger avslagit en begäran från församlingen om att sätta upp bevakningskameror mot gatan vid församlingshuset.
– Vi har fått avslag för att man tycker att det är en lugn gata, vilket är fullständigt horribelt, säger hon.
För henne är det självklart att motivet till nattens dåd är antisemitiskt.
– Det är självklart med tanke på allt som hänt i Malmö de senaste åren. Det är otänkbart att det skulle vara något annat.
Sedan 1990 har församlingen tillstånd att kameraövervaka entrén. Polisens informatör Anders Lindell ville inte uppge huruvida attentatet finns inspelat och om polisen tagit del av filmen.
Enligt judiska centralrådet är judar i Malmö mer utsatta än andra judar i landet.
I december 2009 avrådde Simon Wiesenthal-centret judar från att åka till Malmö. Bakgrunden: dels rapporter om hot och attacker mot judar, dels omdiskuterade uttalanden från Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S).
Ilmar Reepalu säger till TT att han kommer att kontakta judiska församlingen med anledning av explosionen.
– Det här är en kriminell handling, säger han.
Kommunalrådet har anmälts för hets mot folkgrupp till JK för ett uttalande i Skånska Dagbladet där han ska ha jämställt antisemitism med sionism. Själv hävdar han att han feltolkats, och han friades av JK.
Tidigare i år var Reepalu i blåsväder efter uttalanden om att Sverigedemokraterna infiltrerar judiska församlingen i Malmö, något som han senare backade ifrån.
Moderata oppositionsrådet i Malmö, Anja Sonesson, anklagar stadens politiska ledning med S,V och MP för att bidra till upptrissade spänningar.
– Man har ett ansvar för att man under en lång rad av år inte har tagit avstånd tillräckligt tydligt och inte velat verka aktivt för att minska motsättningarna. I sina interna dokument vill man heller inte särskilt peka ut antisemitismen som ett problem i den här staden, säger hon till TT.
Sonesson tillägger också att vad hon kallar "Reepalus uttalanden och fadäser" bidragit till att internationellt ge Malmö ett rykte som en stad med mycket antisemitism.
S-ledaren Stefan Löfven kallar kritiken oansvarig. Nu är inte tiden att peka finger åt varandra, enligt Löfven, som också fördömer attentatet.
Med kippa på hjässan har judar vandrat från synagogan till Möllevångstorget efter avklarade gudstjänster sedan i våras. Syftet har varit att visa sin rätt att röra sig på Malmös gator utan att känna sig hotade. I mitten av augusti fick de sällskap av omkring 400 andra Malmöbor.
– Vi har vandrat med budskapet att man ska våga ha kippan på huvudet och inte i ryggsäcken, sade demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) som deltog i manifestationen då.
Och under våren var USA:s president Barack Obamas särskilda sändebud Hannah Rosenthal på besök i Malmö. Hon ansåg att Reepalus språkbruk varit oacceptabelt.
– Jag vet inte om han är okunnig eller vad han lärt. Jag vet inte vad som finns i hans huvud eller hjärta. Men jag vet att språket han använder är antisemitiskt, sade hon då.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen